Hlavní obsah

Ostrov chce obnovit hroby významných osobností města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostrov na Karlovarsku plánuje na místním hřbitově obnovit devět hrobů významných osobností města. Půjde zejména o bývalé starosty nebo o osobnosti, které se zasloužily o rozvoj města.

Článek

Náklady na opravu hrobů vyjdou na 360.000 korun, přičemž 135.000 korun má Ostrov šanci získat dotací z Česko-německého fondu budoucnosti. Novinářům to dnes řekl místostarosta Marek Poledníček (Ostrováci.cz).

„Hroby jsou umístěny u hlavní hřbitovní zdi, v současnosti nejsou v dobrém technickém stavu. Je to například hrobka majitelů porcelánky Pfeiffer Löwenstein rodiny Pfeifferů. To byla dříve nejvýstavnější hrobka na ostrovském hřbitově, ale vandalové ji zdevastovali a vykradli,“ řekl Poledníček.

Poškozené hroby nechá město opravit a očistit, obnoví se náhrobní kameny a nápisy. Z bývalých starostů města chce radnice opravit hrobku rodiny Eduarda Wolfa, Johanna Dotzauera nebo Josefa Miebese. Vedení města je v kontaktu i s některými potomky. Obnoven bude také Památník zemřelým obyvatelům ostrovské farnosti.

Část peněz z dotace chce vedení města využít na publicitu. „Vydáme letáky, kde kromě hřbitovního kostela svatého Jakuba Většího budeme propagovat také tyto významné hroby jako turistický cíl,“ doplnil Poledníček.

Na ostrovském hřbitově je asi 45 poškozených hrobů, které patří německým obyvatelům města. Radnice chce v obnově hrobů pokračovat. Z dotací Česko-německého fondu budoucnosti financuje v kraji obnovu hrobů například město Chodov.

Reklama

Doporučované