Hlavní obsah

Ostrov La Palma je letecky nepřístupný

Sopka Cumbre Vieja je aktivní již dva měsíce.Video: AP

 

Reklama

V sobotu došlo na španělském ostrově La Palma k dalším erupcím, kvůli nimž muselo letiště zrušit všechny lety. Dosud obnoveny nebyly.

Článek

Od erupce sopky 19. září, ke které došlo poprvé po 50 letech, dochází k přerušení leteckého spojení s ostrovem La Palma poměrně pravidelně.

Všechny lety plánované na sobotu na španělský ostrov La Palma byly zrušeny kvůli popílku ze ​sopky Cumbre Vieja. Celkem bylo v sobotu zrušeno 20 vnitrostátních letů, uvedl mluvčí společnosti Aena, provozovatele španělských letišť.

Erupce sopky na jednom ze španělských Kanárských ostrovů, která trvá už osm týdnů, si zatím vyžádala jednu oběť. Je jí sedmdesátiletý muž, který zemřel při odstraňování sopečného popela ze svého domu, informoval deník El País. Celkové škody v pátek úřady předběžně odhadly na téměř 900 milionů eur (22 miliard Kč).

Španělský premiér Pedro Sánchez během páteční a sobotní návštěvy oznámil nový plán pomoci. Ten se na ostrově, který je závislý zejména na cestovním ruchu a pěstování banánů, zaměří především na hospodářství a infrastrukturu.

Ostrov La Palma v současné době zažívá třetí erupci za posledních sto let, po erupcích sopky San Juan v roce 1949 a Teneguia v roce 1971. Láva na ostrově od počátku erupce zaplavila na tisíc hektarů a zničila na 1500 budov. Na ostrově La Palma, jehož rozloha je 708 kilometrů čtverečních, žije na 83 500 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované