Hlavní obsah

Ostrov Lombok opět zasáhly silné otřesy, k zemi šly další domy

Lombok se znovu silně otřásl.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Ostrov Lombok zasáhlo další silné zemětřesení. Dosáhlo síly 6,2 stupně a k zemi šly další budovy. O případných nových obětích zatím nejsou žádné zprávy. Nedělní zemětřesení bylo o necelý stupeň silnější a podle místní vládní agentury Antara zabilo téměř 350 lidí.

Článek

Indonéský ostrov Lombok zasáhly po nedělním silném zemětřesení další mocné otřesy, tentokrát o síle 6,2 stupně. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský meteorologický úřad. Lidé podle svědků vybíhali v panice na ulici a mnohé budovy se zřítily. Nedělní zemětřesení mělo sílu 7 stupňů.

Podle představitele lombocké pobočky Červeného kříže byly nedělní otřesy mimořádně ničivé a některé vesnice zcela srovnaly se zemí. Vláda uvedla, že zraněno bylo 1400 lidí a o střechu nad hlavou přišlo více než 156 000 osob.

Záchranáři stále prohledávají trosky a postupně se dostávají do odlehlejších částí ostrova. Podle mluvčího indonéského úřadu pro zvládání katastrof se ale pomoc stále ještě nedostala do některých izolovaných oblastí na severu Lomboku.

Podle agentury Reuters za tak vysoký počet mrtvých může i špatná kvalita místních domů.

Starosta jedné z lombockých vesnic agentuře řekl, že kvalita domů zde odpovídá příjmům jejich obyvatel. Ne všichni si mohou dovolit konstrukci z ocelových tyčí, která zemětřesení lépe odolává. Na ostrově zároveň lidé nemají velké povědomí o tom, jak se při zemětřesení zachovat. Děti z vesnice Sengigi řekly, že o zemětřesení ve škole nic neslyšely.

Reklama

Související témata:

Doporučované