Hlavní obsah

Ostrovní tisk stále řeší Kúdelu. Vyřaďte Slavii z Evropské ligy, vyzývá

Foto: Profimedia.cz

Záložník Rangers Glen Kamara v potyčce s Ondřejem Kúdelou.

Reklama

Kauza okolo údajné rasistické nadávky slávistického stopera Ondřeje Kúdely směrem k hráči skotských Rangers Kamarovi se stále rozebírá v britských médiích. Bývalý reprezentant vyzývá k vyloučení sešívaných z Evropské ligy.

Článek

Incident z 87. minuty osmifinále Evropské ligy mezi Rangers FC a pražskou Slavií je v britských médiích stále aktuální téma. Ondřej Kúdela, stoper sešívaných, měl podle skotského klubu rasisticky urážet finského záložníka Glena Kamaru. Ostrovní tisk vyzývá k důkladnému prošetření incidentu a potrestání českého celku.

Britský Daily Mail vydal článek, ve kterém cituje legendu skotského fotbalu, bývalého útočníka Rangers FC Krise Boyda, toho času fotbalového experta televizní stanice Sky Sports. Boyd ve vysílání apeloval na vedení UEFA, aby incident mezi Kúdelou a Kamarou řádně prošetřilo a vyvodilo důsledky.

Dle slov dnes již sedmatřicetiletého Skota by Slavia měla být co nejpřísněji potrestaná. „Musíme zaujmout co nejtvrdší postoj. Podle mě by Slavia měla být vyloučena, vykopnuta, z Evropské ligy. Arsenal by měl do semifinále postoupit bez boje,“ prohlásil střelec 104 gólů v dresu skotských Jezdců.

„Jak můžeme proti rasismu bojovat a chtít změnu ve společnosti, když je tu profesionální fotbalista, který rasisticky uráží své protihráče v průběhu utkání Evropské ligy, jedné z nejsledovanějších soutěží světa? Pokud se to zamete pod koberec, nikdy se rasismu nezbavíme. UEFA má teď možnost s tím něco udělat,“ řekl Boyd.

Bývalý skotský reprezentant se incidentu mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou věnoval i ve svém vlastním článku pro server The Scottish Sun. Boyd napsal, že by finského záložníka nezatracoval ani tehdy, pokud by se prokázalo, že českého obránce po zápase opravdu bez varování napadl. Stejně tak se nedivil ani slovům kapitána Rangers Goldsona, který po utkání v rozhovoru přiznal, že mu ke konci šlo jen o to, někomu ublížit.

„Neodsuzoval bych ani jednoho z nich. Vím, že to není správné, že násilí nic nevyřeší, ale na druhou stranu je mi jasné, že UEFA Kúdelovi nikdy nic neprokáže. S Glenem Kamarou jsem se v minulosti setkal. Je to nejtišší, nejzdvořilejší a nejchytřejší hráč, kterého kdy potkáte. Normálně by neublížil ani mouše, je tak více než vypovídající, co tak hrozného mu asi tak musel slávistický obránce říct,“ napsal Boyd.

„Od Kúdely to byl promyšlený čin. Zakryl si ústa, aby si byl jistý, že nepůjde poznat, co Kamarovi šel říct, to mluví za vše. Neumím si představit, jak se finský záložník v tu chvíli cítil. Pokud si to tedy po zápase chtěl s Kúdelou vyřídit, nebudu ho odsuzovat. Padouch v tomto případě není on, ale český stoper,“ prohlásil bývalý skotský reprezentant.

Bulvární deník The Scottish Sun svým čtenářům rovněž přinesl vyjádření právníka finského fotbalisty, který požaduje, aby UEFA upustila od symbolických gest a rázně zakročila. „UEFA používá několik sloganů proti rasismu. Pokud opravdu něco znamenají, musí k podobným incidentům vedení evropského fotbalu přistupovat s nulovou tolerancí,“ cituje deník Kamarova právníka.

„To, co Kamara chce, je důkladné vyšetřování a exemplární tresty pro hráče i pro klub. Kúdela by měl dostat až dvouletý zákaz činnosti, stejně tak by měla byt potrestaná i Slavia. Měl by to být trest, který klub zasáhne, ne žádný jednozápasový distanc,“ vyzývá uznávaný právník.

„Výmluvy Slavie, že nikdo nikoho rasisticky neurážel, jsou nesmyslné. Celý svět incident sleduje, stalo se to na mezinárodní scéně, i z toho důvodu je Kamara ještě více zklamaný,“ zaznělo ve vyjádření právníka finského fotbalisty Aamera Anwara.

Incident mezi Kúdelou a Kamarou skotská média připomněla i po nedělním derby mezi Rangers a Celticem. Kapitán Celticu Scott Brown totiž v průběhu rozcvičení došel osobně Kamarovi vyjádřit podporu. Taková gesta přitom mezi nesmiřitelnými rivaly nejsou vůbec obvyklá.

„To, co se stalo, je nechutné. Nezáleží na tom, kdo se stal obětí rasismu. Je jedno, jestli šlo o hráče Rangers, Celticu, nebo jakéhokoliv jiného týmu. Chtěli jsme hráčům Rangers vyjádřit podporu a ukázat, že bojujeme proti rasismu s nimi,“ dodal kapitán Celticu Scott Brown.

Fotbalový server Talksport se věnoval tichému protestu obou celků ještě před začátkem slavného Old Firm derby. Rangers se totiž se Celticem domluvili, že v reakci na údajné rasistické urážky na adresu záložníka Kamary ze strany Ondřeje Kúdely ani jeden z týmů před výkopem nezaklekne.

„Myslím, že je důležité vyjádřit podporu. Rasismus není jen problém ve sportovním prostředí, ale v celé společnosti. Fotbal je přitom silná platforma, kde se dá vyjádřit názor a poslat světu zpráva,“ řekl po zápase prozatímní trenér Celticu John Kennedy.

Reklama

Doporučované