Hlavní obsah

Ostrovský most v Karlových Varech by měl podstoupit do pěti let rekonstrukcí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovy Vary dokončily podrobnou diagnostiku Ostrovského mostu. Ukázala, že most musí do pěti let absolvovat generální opravu. Náklady na rekonstrukci zatím nejsou upřesněny, podle odhadů ale půjde zřejmě o stamiliony korun.

Článek

„Byla dokončena takzvaná hloubková diagnostika most, který se skládá v celé své délce ze čtyř částí. A fakticky z toho vyplynulo, že do roka se musí udělat určité nejnutnější kroky, které by mohly stát tak do milionu a půl. Ale do pěti let musí být zahájená generální oprava celé konstrukce,“ uvedl náměstek primátorky Petr Bursík (ODS).

Poškozené jsou betonové části mostu i mostní uzávěry. Podle Bursíka tak bude nutné v následujících letech připravit projekt rekonstrukce tak, aby se v roce 2026 s opravou začalo.

Zatímco nejnutnější opravy by měly být za běžného provozu nebo jen s minimálním omezením dopravy, celková rekonstrukce pak bude vyžadovat úplnou uzavírku mostu přes Ohři.

Kde vezme lázeňské město na tak nákladnou opravu, ale zatím není jasné. Podle Bursíka v současné době nejsou dotační programy na rekonstrukce mostů. Problém s jejich stavem přitom mají nejenom Karlovy Vary, ale i další města, kterými protéká řeka, a tak mají vícero mostů. Jen v Karlových Varech má podobný problém i Chebský most, historická památka, kterou také čeká zásadní rekonstrukce. Celkem by podle hrubých odhadů potřebovaly jen Karlovy Vary na opravy svých mostů asi miliardu korun. Takovou sumu lze z městského rozpočtu zaplatitit těžko. Podle náměstka by se tak měly najít prostředky například ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

Reklama

Související témata:

Doporučované