Hlavní obsah

Šéf berňáku padl, ostrůvek vzdoru proti Babišově EET naopak přežil. Tady účtenky nemají

Tady účtenku s EET nedostanete. Paralelní Polis pokračuje ve svém bojkotu.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Zatímco šéf finanční správy ohlásil svůj odchod, nadále pokračuje nevyřešený případ bojkotu EET v Paralelní Polis.

Článek

Bez jednoho měsíce už dva roky kavárna v pražském komunitním centru Paralelní Polis bojkotuje elektronickou evidenci tržeb.

Svůj boj proti EET začali s první vlnou v prosinci 2016 za velké mediální pozornosti. A končící šéf finanční správy Martin Janeček si s nimi doteď nedokázal poradit.

„Zhruba dva měsíce potom, co vstoupil v platnost ten zákon a my jsme EET odmítli, nás navštívila kontrola z finančního úřadu a zjistila, že nedostane účtenku,“ popisuje Milan Půlkrábek, člen vedení Paralelní Polis.

Kontrola sepsala zprávu a od té doby se nic nedělo. „Nezavolají, ani nenapíšou. Jsme z toho trošku smutní, byli jsme zvědaví na reakci,“ dodává Milan Půlkrábek.

V Paralelní Polis tak dále zákazníci nedostanou účtenku s EET, přestože provozovatelé za dva roky nezaplatili jedinou korunu na pokutě. A to přesto, že šéfovi odcházejícímu od berňáků Paralelní Polis očividně „ležela v žaludku“.

„Vnímám to jako mediální projekt. Tvářit se, že s něčím nesouhlasím, a tak to nebudu dodržovat. Může vypadat velice zajímavě, ale kde by to mohlo skončit? Zastupujeme stát a musím dbát dodržování pravidel,“ reagoval Martin Janeček na bojkot Paralelní Polis během spouštění druhé vlny EET v březnu 2017.

Zákon o evidenci tržeb, přitom dává možnost uložit pokutu až do výše půl milionu korun, případně jako nejvyšší trest provozovnu zavřít. A řada jiných podnikatelů to pocítila.

Letos na jaře například Podnikatelské odbory zveřejnily příběh podnikatele, který dostal pokutu za to, že důchodkyně, kterou zaměstnával jako výpomoc, nezaevidovala bonbony v hodnotě 15 korun během kontrolního nákupu. Úřad za to udělili 15tisícovou pokutu. Ministryně financí Alena Schillerová, tento případ označila za naprostý nesmyl.

Za první rok fungovaní EET udělala finanční správa společně s celníky bezmála 77 tisíc kontrol a uložila čtyři tisíce pokut ve výši 38,4 milionů korun. Jedenáctkrát došlo na uzavření prodejny.

Letos do konce září udělala samotná finanční správa přes 55 tisíc kontrol a na pokutách vybrala přes 32 milionů korun. Celníci za první letošní pololetí vybrali přes milion korun.

Podle ministerstva financí díky EET utržila státní kasa za rok 2017 o 4,7 miliardy korun více. Podle ekonomů se to ale jen špatně vyčísluje a i v případě, že by to byla tato hodnota, tak upozorňují, že jde o nárůst o jediné procento.

Reklama

Doporučované