Hlavní obsah

„Ostuda a zločin“. Likvidace amazonského pralesa zrychlila nejvíc za 15 let

Foto: Profimedia.cz

Amazonský prales v Brazílii mezi srpnem 2020 a červencem letošního roku přišel o 13 235 kilometrů čtverečních své rozlohy.

Reklama

Mýcení amazonského deštného pralesa v Brazílii za rok vzrostlo o 22 procent, což je nejvíce od roku 2006. Zjištění podle Reuters odporuje tvrzení prezidenta Jaira Bolsonara, že brazilské úřady nelegální odlesňování potírají.

Článek

Amazonský prales v Brazílii mezi srpnem 2020 a červencem letošního roku podle brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) přišel o 13 235 kilometrů čtverečních své rozlohy. Zjištění se opírá o satelitní data.

„Je to ostuda. Je to zločin,“ řekl agentuře AP Marcio Astrini, šéf sítě ekologických neziskových skupin Observatório do Clima. „Vidíme ničení amazonského deštného pralesa vládou, která ničení životního prostředí učinila svou veřejnou politikou,“ dodal.

Ke zrychlenému tempu odlesňování dochází, přestože se prezident Bolsonaro nyní snaží ukázat, že jeho vláda to s ochranou amazonského pralesa myslí vážně. Na nedávné klimatické konferenci COP26 v Glasgow brazilská vláda oznámila závazek ukončit nelegální odlesňování do roku 2028, což by vyžadovalo výrazné meziroční poklesy v odlesňování. Bývalý armádní důstojník a nyní prezident Bolsonaro však stále volá po rozšíření těžby a komerčního zemědělství v chráněných částech pralesa, píše agentura Reuters.

Před začátkem Bolsonarova mandátu v lednu 2019 nezaznamenala brazilská Amazonie meziroční úbytek lesů přesahující 10 000 kilometrů čtverečních, píše agentura AP. V letech 2009 až 2018 bylo v průměru ročně vykáceno 6 500 kilometrů čtverečních pralesa. Od té doby ale roční průměr vyskočil na 11 405 kilometrů čtverečních.

Brazilský ministr životního prostředí Joaquim Leite uvedl, že data představují pro vládu „výzvu“, a řekl, že „ve vztahu k těmto zločinům musí být země důraznější“. Leite ale zároveň dodal, že data „nepřesně odrážejí situaci v posledních měsících“.

Prezident Bolsonaro, který v minulosti obvinil INPE ze „špinění dobrého jména Brazílie“, řekl tento týden při návštěvě Dubaje, že útoky na Brazílii kvůli odlesňování byly „nespravedlivé“, píše BBC. „Chceme, aby lidé poznali skutečnou Brazílii,“ řekl Bolsonaro a dodal, že 90 procent pralesa je stále zachováno. Poslední údaje jsou ale s těmito prohlášeními v přímém rozporu, upozorňuje veřejnoprávní BBC.

Amazonie je domovem asi tří milionů druhů rostlin a zvířat a jednoho milionu původních obyvatel. Je to také životně důležitá oblast, která vstřebává vyprodukovaný uhlík, čímž zpomaluje tempo globálního oteplování.

Reklama

Související témata:

Doporučované