Hlavní obsah

Ostuda po celé Evropě, reagují politici na rozhodnutí europoslanců o Babišovi

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

Čeští politici se vyjadřují ke čtvrteční rezoluci europarlamentu o Andreji Babišovi. Vesměs hovoří o velké ostudě pro Českou republiku a vyzývají premiéra, aby dotace vyplacené Agrofertu vrátil.

Článek

Europarlament ve čtvrtek dopoledne znovu odhlasoval výzvu, podle které by měl Andrej Babiš buď skončit ve vysoké politice, nebo se Agrofertu vzdát.

Česká opozice to považuje za ostudu pro Česko. „Česká republika se proměnila v Babištán,“ uvedl například senátor David Smoljak.

„Pamatuji si hodně. Nepamatuji si ale žádnou takovou mezinárodní ostudu. Nepamatuji si žádného premiéra, který by svoji zemi takhle zhanobil a poškodil,“ uvedl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pro předsedu STAN Víta Rakušana není přijetí rezoluce překvapením, neboť prý opakovaně upozorňoval, že Babiš je ve střetu zájmů nejen v čerpání dotací. „Přestaňte nám už konečně dělat v Evropě ostudu a všechny dotace pro Agrofert vraťte,“ vzkázal premiérovi.

Podle Ivana Bartoše, předsedy Pirátů, Babišova „hamižnost způsobila, že škody za nezákonné čerpání dotací a zakázek pro jeho firmy zaplatí běžní občané a podnikatelé“. Ti se prý stali premiérovými rukojmími. „Jen za tři roky získal Agrofert nezákonně 20 miliard korun. České úřady by měly okamžitě začít tyto prostředky vymáhat,“ dodal.

„Premiér je ve střetu zájmů. Je koncovým příjemcem výhod, měl by přestat dělat mlhu a respektovat konečný audit a střet zájmů vyřešit. Naše úřady by neměly investiční dotace dále vyplácet a již vyplácené požadovat vrátit do poslední koruny,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Fiala: Premiér dělá ostudu

Předseda ODS Petr Fiala míní, že dnešní usnesení jasně ukazuje, jak špatnou má Česko ve světě pozici pod vedením současné vlády. „Premiér dělá ostudu, vicepremiér plánuje cesty do Moskvy, ministr zahraničí je neviditelný. Tato vláda není schopna hájit zájmy ČR,“ řekl.

Premiér Andrej Babiš se na výjezdu do Olomouce proti rozhodnutí stejně jako v minulosti ohradil a odmítl ho. „Je to pokračování zasahování EP do vnitřních záležitostí ČR. My jsme svrchovaná země a je tady politický souboj. Budou volby a EP se snaží ty volby ovlivnit. No a samozřejmě ta iniciativa přichází z české opozice, která to tam organizuje,“ řekl v Olomouci ČTK.

„Slova premiéra, že rozhodnutí Evropského parlamentu narušují naši svrchovanost, jsou nechutná. Pokud nechce, aby ho europoslanci řešili, ať dotace Agrofert nepobírá. To by ale jeho firmy za moc nestály,“ reagovala na to předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Premiér se rád stylizuje do role oběti, přestože je pachatel. On má problém se střetem zájmů, nikdo jiný, a už měl dostatek času si ho vyřešit, což neudělal,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované