Hlavní obsah

Osud 43 studentů stále není znám. Policie je před čtyřmi lety předala do rukou kartelu

Únos 43 studentů z roku 2014 ještě stále není vyřešen.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Příbuzní 43 studentů v Mexico City si připomněli čtyři roky od jejich zmizení. Studenty v roce 2014 zatkla policie a předala drogovému kartelu, od té doby jsou nezvěstní.

Článek

V úterý se v ulicích Mexico City, hlavního města Mexika, sešli protestující, rodiče a podporovatelé 43 zmizelých studentů. Pro studenty, které před čtyřmi lety zatkla mexická policie a předala je do rukou drogového kartelu, požadují spravedlnost.

26. září se vydala skupina studentů z Ayotzinapy do města Iguala, kde chtěli narušit konferenci kandidátky na starostku Maríe de los Ángeles Pinedaové, jež byla manželkou tehdejšího starosty Josého Luise Abarcy. Studenti byli zadrženi místní policií a poté předáni drogovému kartelu Guerreros Unidos. Podle oficiální verze mexických úřadů je měl kartel popravit a poté jejich těla spálit – právě na objednávku starosty Josého Luise Abarcy, jehož žena měla mít na kartel rodinné vazby.

Případ stále není uzavřen. Vyšetřovatelé mají přes 80 podezřelých, včetně 44 policistů a i několika vojáků. Manželé José Luis Abarca a María de los Ángeles Pinedaová po zmizení studentů utekli, ale za měsíc byli zadrženi v Mexico City, náčelník igualské policie Felipe Flores Velásquez zůstává nadále na útěku.

7. listopadu 2014 oznámil mexický prokurátor, že policie objevila v řece u města Cocula plastové tašky obsahující části lidských těl. Univerzita v Innsbrucku pak provedla genetickou analýzu ostatků a potvrdila, že se jedná o jednoho ze studentů. Další těla se nalézt nepodařilo. Několik rodičů tak nadále věří, že jejich děti žijí a jsou drženi v tajných zadržovacích centrech. Společně s právníky viní vládu z pomalého vyšetřování a tvrdí, že zapojení armády v únosu studentů nebylo dostatečně prošetřeno.

Protesty za řádné prošetření vedou příbuzní a kamarádi studentů už čtyři roky, někteří politici kvůli tomu rezignovali a kauza zasáhla i mexickou vládu s prezidentem Enriquem Peñou Nietem.

Reklama

Související témata:

Doporučované