Hlavní obsah

Osud velkých adventních trhů v Plzni je kvůli koronaviru nejistý

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

S nejistotou a obavami vyhlížejí k současným i připravovaným opatřením proti šíření koronaviru pořadatelé plzeňských adventních trhů na centrálním náměstí Republiky.

Článek

„Zatím vše chystáme, jako by se měly jedny z největších vánočních trhů v Česku konat, a počítáme i s nařízenými omezeními. Pokud bychom je ale museli úplně zrušit, znamenalo by to citelný zásah do podnikání i do budoucna,“ řekl Emil Procházka z pořadatelské společnosti PROSTR SERVIS.

Plzeň organizuje rozsvícení vánočního stromu, o které lidé nepřijdou ani letos. Strom má nabídnout novou výzdobu, kterou lidé vybrali v anketě. Město vyzývá občany, aby zůstali doma a rozsvícení stromu sledovali on-line, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková. Přenos bude 29. listopadu od 17:00 na facebookovém profilu města či ve vysílání regionální televize.

„Letos jsme kvůli koronaviru museli zrušit už velikonoční trhy na jaře, teď na podzim Havelské v říjnu a nebudou se konat ani Martinské, které měly být od 2. do 11. listopadu,“ řekl Procházka. Hned po skončení Martinských trhů začíná každý rok příprava na adventní trhy. Podle plánu se mají letos konat od 23. listopadu do 23. prosince.

„Příprava na adventní trhy nám s 20 brigádníky a dvěma rodinami našich společníků trvá minimálně deset dní. Pracujeme 16 i 18 hodin denně. Jen osvětlení musíme natahat na náměstí asi 6,5 kilometru,“ uvedl Procházka. Podle něj mají zatím organizátoři nasmlouvané řemeslníky a prodejce do stánků i interprety pro doprovodný kulturní program na pódiu. „Jestli se to ale bude moci konat, nevíme. Navíc jestli bude pořád platit zákaz konzumace alkoholu, budou to hodně divné adventní trhy bez svařeného vína nebo punče,“ míní Procházka.

Pokud by se trhy nemohly kvůli zpřísněným opatřením vůbec konat, bylo by to téměř likvidační pro prodejce, kterým během roku vypadla většina trhů a jarmarků, i pro pořadatele. Vánoční trhy se zhruba 150 stánky jsou ekonomickým tahákem celého roku. Menší trhy pořádané během roku jsou podle Procházky spíš prodělečné a trhy před vánočními svátky ztráty dorovnávají.

„Adventní trhy v Plzni už za ty roky získaly jméno a postupně se zlepšovaly. Je o ně velký zájem z Německa, odkud jezdí hodně autobusů a zájezdů,“ dodal Procházka.

Reklama

Doporučované