Hlavní obsah

Osudem Reynkova zámečku v Petrkově se zabývá ministerstvo i kraj

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

O Reynkově zámečku v Petrkově na Havlíčkobrodsku, který je na prodej, začala jednání mezi ministerstvem kultury a Krajem Vysočina.

Článek

„Jsme na úplném začátku, dosud není žádný konkrétní výstup,“ řekl hejtman Jiří Běhounek. Podle petice Zachraňte Petrkov! by měl dům sloužit jako připomínka Reynkova díla i jeho blízkých a souputníků, kteří do Petrkova jezdili.

V domě žil básník, grafik a překladatel Bohuslav Reynek (1892 až 1971) s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou, i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. Památkově chráněný objekt prodává rodina.

Ministerstvo kultury se záležitostí zabývá, potvrdila ČTK jeho mluvčí Michaela Lagronová. Podrobnosti neuvedla.

Podle Běhounka nelze očekávat, že by kraj byl schopen jako jediný účastník situaci této památky řešit. „Pokud se pro nákup objektu nenajde společný postup ministerstva kultury, dalších institucí, eventuálně francouzských partnerů,“ uvedl.

Petici zveřejněnou na internetu minulý čtvrtek podpořila řada osobností, do dneška se pod ní sešlo přes 1300 podpisů. Jeden z autorů petice básník a publicista Miloš Doležal ČTK v pátek sdělil, že petice je určená radním a hejtmanovi kraje. „Jako apel, aby si uvědomili, o jak důležité paměťové místo se jedná.“

Aby se kraj záležitostí zabýval, požádali ve společném dopise adresovaném hejtmanovi i starostové Havlíčkova Brodu Jan Tecl a obce Lípa Jiří Kunc.

Podle hejtmana je vlastník povinen takto památkově chráněný objekt v případě prodeje nejdřív nabídnout ministerstvu kultury. „Očekáváme, že ministerstvo kultury se bude v této věci angažovat a vyjádří se, zda je pro něj z památkového hlediska objekt natolik důležitý a unikátní, aby jej od rodiny odkoupilo,“ uvedl Běhounek.

Pokud o nemovitost nebude mít zájem stát, uměl by ji hejtman představit i to, že by to mohla být zajímavá investice pro uvědomělého filantropa. „Jehož případné veřejné aktivity, stejně jako aktivity státu, jsme připraveni podpořit,“ dodal.

Vnučka Bohuslava Reynka Veronika Reynková v pátek řekla, že by využití domu ke kulturním účelům uvítala. „To byla prvotní myšlenka. Když je nezbytné dům prodat, aby to fungovalo v nějakém módu veřejně přístupném,“ uvedla. Zámeček inzeruje realitní agentura M&M reality. Cenu nezveřejnila.

Reklama

Doporučované