Hlavní obsah

Osudné hodiny zpoždění. Hosté ze zavaleného hotelu byli sbalení, pluh nestihl prohrnout cestu

Policisté hrabali sníh rukama, popsala Češka práci záchranářů, kteří jako první dorazili k hotelu zavalenému lavinou.

 

Reklama

Hosté italského hotelu Rigopiano měli v okamžiku pádu ničivé laviny sbalené kufry a budovu na úpatí pohoří Gran Sasso se chystali opustit.

Článek

Museli ale počkat, dokud sněžný pluh neodstraní sníh, jenž zablokoval přístupovou cestu. Italskému listu La Repubblica to ve čtvrtek řekl Quintino Marcella, přítel a zaměstnavatel jednoho ze dvou přeživších, kuchaře Giampiera Pareteho, který byl v hotelu s rodinou na dovolené.

„Giampiero a všichni ostatní hoteloví hosté zaplatili a shromáždili se na recepci. Byli připravení odjet, jakmile dorazí sněžný pluh," uvedl Marcella.

Horský hotel Rigopiano zavalila v noci na čtvrtek lavina.

Hostům podle něj nejdříve řekli, že pluh cestu prohrne do 15. hodiny, pak se ale jeho příjezd posunul na 19. hodinu. „Měli už připravené kufry, všichni hosté chtěli odjet," dodal.

„Jsem naživu, protože jsem šel do auta, abych vzal léky své ženě, kterou bolela hlava," řekl Parete záchranářům. Když se obrátil směrem k budově, viděl „padat na hotel horu". Lavina pohřbila i jej, muži se ale podařilo vyprostit se vlastními silami, napsal list La Repubblica.

Posléze osmatřicetiletý Parete podle svých slov našel dalšího muže, který lavinu přežil. Fabio Salzetta v hotelu pracoval jako údržbář. Společně pak zavolali Pareteho přítele Marcellu. „V hotelu jsou mé dvě děti a manželka," uvedl Parete, jenž je spolu s druhým přeživším v nemocnici ve městě Pescara.

Konzulka ČR v Itálii popisuje sled událostí po sesuvu laviny na horský hotel.Video: Marie Vladyková

Marcella, kterému se dvojice dovolala, se podle svých slov pokusil zalarmovat policii a prefekturu v Pescaře, nikdo mu prý ale nevěřil.

„Úřad prefekta mi sdělil, že to není pravda, protože v hotelu je vše v pořádku," tvrdí Marcella.

Podle něj ho vážně začali brát až po několika telefonátech a pomoc dorazila dvě hodiny po pádu laviny. První záchranáři se na místo neštěstí museli dostat na lyžích. Kromě Pareteho a Salzetty na místě nezaznamenali další přeživší. Pohřešují se zhruba tři desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované