Hlavní obsah

Osudová střelba v srpnu 1968 i vražedná tajemství Orlíku. S reportérem Josefem Klímou za dramatickými momenty jeho života

Moje místa Josefa Klímy.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V anketě popularity televizních osobností kdysi předběhl i Karla Gotta. Investigativní novinář Josef Klíma natočil stovky reportáží, napsal desítky scénářů a knih. Jeho novinářskou kariéru diváci dobře znají. Ale jaký je, když není v práci?

Článek

„Tamhle jsem se topil, když mi bylo deset let – a tam se topil můj syn, když mu bylo dvanáct,“ ukazuje na břehu Berounky Josef Klíma, když nás provází rodnými Dobřichovicemi. Jeho rodina tam žije už pátou generaci a Josefův dědeček měl v tomto středočeském městě i zájezdní hostinec.

Investigativní novinář se v místní hospodě představí i jako zdatný klavírista a zpěvák. „Pro mě je to strašné osvěžení, to mě nabíjí,“ říká.

Rozhovor s Josefem Klímou: Čekal jsem, že se z Kajínka stane celebrita

Rozhovor s Josefem Klímou.Video: Jiří Kubík

S Josefem se podíváme i do pražské Vinohradské ulice, kde se v osudový den srpnové okupace v roce 1968 podruhé narodil.

„Jednadvacátého srpna jsme s houslistou Honzou Hrubým skončili před rozhlasem. Shora jely ruské tanky, a když přejely, zjistil jsem, že vedle mě je na zdi domu řada vstřelů, jak to nějaký Mongol pokropil, a o kus dál vynášeli holku, která byla mrtvá,“ vzpomíná.

Dlouholetý novinář také zavzpomíná na některé kauzy a místa, která významně promluvila do jeho života. Jedním z nich je i Orlická přehrada a případy pětice sériových vrahů ze začátku 90. let.

„Tady na Orlíku jsem natáčel, když odtud lovili sudy s mrtvolami. O kus dál na Vystrkově explodovala auta, zastřelili tam podnikatele Petra Šebestu, Radovan Krejčíř tam má dodnes svou vilu. A dneska tu také hledám tajemství jedné mrtvoly, která tady vyplavala," svěřuje se Klíma na břehu přehrady.

Matador české žurnalistiky s novinařinou rozhodně přestat nehodlá. Pro Televizi Seznam natáčí pravidelný pořad Záhady Josefa Klímy, který můžete sledovat každou neděli od 20.00 na celoplošné Televizi Seznam.

Minulost muže obviněného z útoku na Kvitovou i chlebíčková aféra v době protektorátu:

Záhady Josefa Klímy.Video: Seznam Zprávy

Kde a proč Josef slaví se sousedy „předštědrý” den? Čím pravidelně „štve“ svého oblíbeného hostinského? A jak ho vidí jeho dlouholetý kamarád herec Boleslav Polívka? Podívejte se na Moje místa s Josefem Klímou v úvodním videu.

Pořad Moje místa sledujte premiérově každý pátek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované