Hlavní obsah

Osvětim navštívily loni více než 2 miliony lidí. Podruhé jde o rekord

Osvětim opět navštívil rekordní počet návštěvníků.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Rekordní počet 2,1 milionu návštěvníků si loni prohlédl koncentrační a vyhlazovací tábor v Osvětimi a Osvětimi-Březince.

Článek

Podle osvětimského muzea navštívilo bývalý německý koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim a Osvětim-Březinka skoro o 50 000 více návštěvníků než v roce 2016. Tehdy se do někdejšího tábora smrti poprvé podívaly více než dva miliony lidí.

V prvé desítce zemí, odkud přijelo nejvíce návštěvníků, se ocitlo i Česko, po Polsku, Británii, USA, Itálii, Španělsku, Německu, Izraeli a Francii. Mezi návštěvníky bylo skoro půl milionu Poláků, Čechů byla desetina, přesněji 53 000.

V muzeu od 2. ledna platí nová pravidla, zavádějící zejména vstupenky na jméno individuálního návštěvníka. „Cílem je zlepšit bezpečnost na území autentického a chráněného historického místa při tak vysoké návštěvnosti, především nám totiž záleží na lepší dostupnosti,” uvedl ředitel osvětimského muzea Andrzej Kacorzyk. Vzhledem k zájmu veřejnosti totiž došlo k případům rezervace a vykupování vstupenek ze spekulativních důvodů, což ztěžovalo návštěvy především individuálních turistů. Zavedení jmenných vstupenek by tomu mělo zabránit.

Virtuální 3D model Osvětimi pomůže objasnit soudní procesy s nacisty.

Reklama

Související témata:

Doporučované