Hlavní obsah

Osvobození Rittiga a Nečasové je definitivní. Žalobci se nedovolají

Jana Nečasová.

Reklama

Státní zástupce nebude iniciovat dovolání v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) lobbistovi Ivo Rittigovi. Uvedla to Česká televize.

Článek

Osvobození Rittiga, někdejší šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové) i advokáta Davida Michala je tak definitivní.

Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila v roce 2012 Rittigovu právníku Michalovi obsah zprávy BIS a že lobbista mohl díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

„Dovolání v předmětné věci iniciováno nebude. S rozhodnutími soudů sice nesouhlasíme, ale zákonné podmínky pro podání dovolání nejvyšším státním zástupcem jsou vymezeny velmi úzce a neumožňují v této věci dovolání podat, a proto nezbývá než rozhodnutí soudů respektovat,“ řekl ČT Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Pražský vrchní soud obžalované pravomocně osvobodil letos v říjnu. Potvrdil tak předchozí závěr Městského soudu v Praze. Ten sice napoprvé uznal trojici vinnou, napodruhé – po odchodu původního předsedy senátu do důchodu – rozhodl opačně. Soudkyně Monika Křikavová tehdy uvedla, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem, protože se nepodařilo prokázat, že se muži skutečně dozvěděli o obsahu utajovaných listin. U Nečasové pak podle soudu nebylo prokázáno ani to, že se skutek vůbec stal.

Státní zástupce Rostislav Bajger pro Nečasovou požadoval tříleté vězení, pro oba muže navrhoval podmínky a peněžité tresty. Obžalovaní vinu od počátku odmítali, Rittig obžalobu označil za absurdní.

Nečasovou justice už dříve potrestala tříletou podmínkou a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy, a to za zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování dřívější manželky premiéra Petra Nečase (ODS). V kauze tzv. trafik pro poslance ODS ji soud letos v létě nepravomocně zprostil viny a zároveň zastavil její stíhání za nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů. Rittiga soudy osvobodily v případu tunelování firmy Oleo Chemical a nepravomocně také v kauze pražského dopravního podniku.

Reklama

Doporučované