Hlavní obsah

Šíření nové mutace koronaviru se podle Britů vymklo kontrole. Co zatím víme?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Šíření nového kmenu viru SARS-CoV-2 se jménem VUI-202012/01 v Británii se podle vlády vymklo kontrole. Premiér Boris Johnson uvedl, že jeho nakažlivost je o 70 % vyšší oproti jeho předešlé verzi. Co je fakt a co zatím není jisté?

Článek

Státy z celého světa reagují na zprávy o šíření nového a zřejmě nakažlivějšího kmenu koronaviru ve Velké Británii rušením leteckých spojů a i sám Londýn přitvrzuje opatření. V souvislosti s tím vyvstává celá řada otázek ohledně toho, jestli může mutace pro svět znamenat větší nebezpečí.

Vědecký časopis Science s odkazem na citace řady odborníků namítá, že v tuto chvíli jsou odpovědi na tyto otázky velmi nejisté, potvrzena zatím definitivně není ani vyšší nakažlivost. Známky jakýchkoliv dalších změn vlastností viru se nenašly. Co o VUI-202012/01(nazývaný též B.1.1.7) opravdu víme?

Proč jsou mutace znepokojivé?

VUI-202012/01 obsahuje celkem 17 mutací. Většina z nich není znepokojivá vůbec ničím. To nicméně neplatí o mutaci N501Y a 69-70del, protože jsou na klíčovém spike proteinu. Jde totiž o změny v místě na hrotech viru, kterými se virus přichycuje na receptory buněk a následně do nich proniká. Právě takové mutace mohou ovlivnit nakažlivost viru.

Že je ale kmen VUI-202012/01 nakažlivější, britská vláda odvodila čistě z dat o tom, jak se vyvíjel jeho rostoucí poměr mezi nakaženými. Žádný přímý důkaz o tom, že by virus získal mutacemi schopnost lepšího šíření, neexistuje.

Separátní linii od britského kmenu viru, ale se stejnou mutací N501Y podle Science zkoumají i vědci v Jihoafrické republice. Tamní odborníci se rovněž domnívají, že se šíří rychleji, a že dokonce způsobuje horší průběh u mladších a zdravých jedinců, potřebují ale ještě čas k ověření důkazů.

Jak je to s rizikem pro vakcínu a horší průběh?

Co se týče potenciálu vyšší smrtnosti či horšího průběhu, neexistuje ani přímý důkaz a kromě zpráv z JAR ani žádná indikace.

Podobně je tomu u vakcín. Tam mutace vyvolávají obavy zejména proto, že některé vakcíny „učí“ útočit imunitní systém na spike proteiny, které byly pozměněny. Vědci ale připomínají, že s takovými mutacemi se počítalo a vakcíny byly vyvíjeny tak, aby naučily imunitní systém útočit na různé části proteinu. Mutací by tak k tomu, aby vakcíny potřebovaly upravit, mělo být potřeba víc. Přímo ale účinek vakcín na nový kmen viru pochopitelně ještě nikdo nestihl zkoumat.

Z čeho Británie soudí, že je o 70 % nakažlivější?

70% nárůst v nakažlivosti vyslovený britským premiérem Borisem Johnsonem je odhad, který dostal od vědeckých poradců. Ti k němu podle deníku The Independent došli na základě modelování rychlosti nárůstu nových infekcí kmenem VUI-202012/01 ve srovnání s ostatními verzemi viru cirkulujícími v populaci. Slovy šéfky vládní anglické zdravotnické agentury (PHE) Susan Hopkinsonové si vědci číslem nejsou úplně jistí a jejich odhady jsou v širokém rozsahu.

Šťastná náhoda nicméně podle Science způsobila, že vědci mají o šíření VUI-202012/01 podrobné údaje. Zmiňovanou mutaci 69-70del totiž zrovna výjimečně dokáže odhalit i jeden z hojně používaných druhů PCR testů, což vědcům pátrajícím po VUI-202012/01 podstatně usnadňuje práci. Podle The Independent ještě v půlce listopadu VUI-202012/01 tvořil 28 % nově zjištěných nákaz v Londýně, k 9. prosinci už to bylo 62 %.

Ačkoliv jde o signifikantní nárůst, nikdo zatím jistě neví, že za ním opravdu stojí vyšší nakažlivost. Mohla ho způsobit souhra náhod například v podobě takzvané superšířící události, kdy se na jednom místě nakazí velké množství lidí a ti pak nákazu roznesou dál.

Co říkají odborníci?

Vědci jsou s komentáři ke klíčovým otázkám zatím velmi opatrní a opakují, že zatím toho nelze s jistotou moc říct. Například německá virologická kapacita Christian Drosten si myslí, že v tuto chvíli není možné ani souhlasit s prohlášením britské vlády o vyšší nakažlivosti. „Zůstává příliš mnoho neznámých k tomu, abychom mohli něco takového tvrdit,“ cituje Drostena časopis Science.

Například Emma Hodcroftová z Univerzity v Basileji k tomu dodává, že například u jiného kmene B.1.177, který se rozšířil ze Španělska, se vědci nejprve domnívali, že má až o 50 % vyšší smrtnost. „To se ale ukázalo jako čistě chaotická a zkreslená interpretace předběžných dat,“ řekla Hodcroftová a dodala, že jde o „silnou připomínku, že s předběžnými daty je třeba nakládat velmi opatrně“.

Že toho zatím moc nevíme, potvrzuje i v textovém prohlášení české Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění její šéfka Helena Jiřincová. „Klinický význam VUI 202012/01 není znám,“ napsala a dodala, že omezení cestování a racionální opatření podle ní nicméně mohou přispět k prohloubení znalostí a zpomalení šíření jakékoli varianty viru.

Že jsou ale zprávy o VUI-202012/01 znepokojivé, vědci nepopírají, naopak apelují na potřebu co nejintenzivnějšího výzkumu, který by mohl potvrdit či vyvrátit všechny možné scénáře. Výjimkou je například americký náměstek ministerstva zdravotnictví Brett Giroir, který řekl, že nevidí žádný důvod k vyvolávání poplachu.

Jak se nová verze šíří po Evropě?

Četná bezpečnostní opatření přišla příliš pozdě na to, aby se podařilo zamezit rozšíření VUI-202012/01 za hranice Spojeného království.

Podle WHO už byla tato varianta zvyšující reprodukční číslo zachycena v Nizozemsku, Dánsku, Belgii, Itálii a Austrálii. V pondělí možnost, že se virus šíří i ve Francii, připustil tamní ministr zdravotnictví Olivier Véran. Vzhledem k předešlým zkušenostem se šířením koronaviru je dost pravděpodobné, že se VUI-202012/01 rozšíří po celém světě.

V Česku podle Jiřincové VUI-202012/01 zatím zachycen nebyl.

Reklama

Doporučované