Hlavní obsah

Problém Afghánistán. Co se ví o útocích v Kábulu a jaká přijde reakce

Foto: Profimedia.cz

Situace na kábulském letišti je podle americké armády pod kontrolou, evakuace pokračují.

Reklama

aktualizováno •

Kábulem ve čtvrtek otřásly silné exploze, které zanechaly desítky mrtvých a stovky zraněných. Co se včera na kábulském letišti stalo a co lze očekávat v příštích dnech?

Článek

Dva silné výbuchy ve čtvrtek večer zasáhly okolí Mezinárodního letiště Hámida Karzaje v Kábulu, odkud se civilisté nadále snažili uniknout z Afghánistánu ovládaného Tálibánem. Nejméně 170 lidí zemřelo, 150 dalších bylo zraněno.

Bombové útoky přišly několik hodin poté, co západní vlády varovaly své občany, aby se na letiště nevydávali, protože hrozí bezprostřední útok afghánské odnože Islámského státu.

Kde došlo k výbuchům?

K výbuchům došlo před letištěm. K prvnímu výbuchu podle BBC došlo kolem 18:00 místního času (13:30 SEČ) poblíž hotelu Baron, v blízkosti letiště, kde se shromažďovali ti, kteří chtěli odletět do Británie. Hotel využívali britští úředníci k odbavení Afghánců, kteří doufali, že odcestují do Spojeného království.

Foto: Seznam Zprávy

Mapa útoků na letišti v Kábulu.

Spojené království podle ministra obrany Bena Wallace již hotel Baron uzavřelo. Hrozba dalších útoků v okolí kábulského letiště se podle něj s odchodem západních jednotek bude zvyšovat.

Následovala střelba a poté druhý výbuch poblíž Abbey Gate, jednoho z hlavních vstupů na letiště. Podle zpráv došlo k druhé explozi poblíž kanálu, kde Afghánci čekali v nadějích, že se dostanou ze země. Americké úřady uvedly, že nejméně jeden útočník měl na sobě vestu s výbušninami.

Kolika lidem útok ublížil?

Počet obětí stále není konečný. Pentagon však uvedl, že zemřelo 13 příslušníků americké armády, 15 jich bylo zraněno. Útok je pro americké vojáky nejsmrtelnějším dnem za více než deset let, od 6. srpna 2011. Rovněž jde o první úmrtí amerických vojáků v Afghánistánu od února 2020.

Vysoce postavený zdravotnický úředník v Kábulu sdělil BBC, že zemřelo nejméně 90 lidí a 150 jich bylo zraněno. Později ale další afghánský představitel sdělil CBS News, že Afghánců zahynulo na 170. V oblasti se totiž shromažďovaly obrovské davy lidí, kteří doufali, že se dostanou do některého z letadel vyhrazených na evakuaci. Kromě toho při bombových útocích údajně zemřelo také několik tálibánských bojovníků.

„Ti, kteří přišli, nemohli mluvit, mnozí byli vyděšení, jejich oči byly zcela ztracené v prázdnotě, jejich pohled byl prázdný. Málokdy jsme viděli takovou situaci,“ uvedl lékařský koordinátor Alberto z Nevládní organizace pro mimořádné události na Twitteru.

Kdo je za útok odpovědný?

K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), respektive její odnož, která nese název Chorásán. Ten je odvozen od historické provincie Chorásán, která ve středověku zahrnovala rozsáhlé území Afghánistánu, Íránu a Střední Asie.

Chorásán a Tálibán spolu již nějakou dobu svádějí krvavé boje. Před čtvrtečními výbuchy tiskové agentury citovaly vojenské zdroje, podle nichž Tálibán na kontrolních stanovištích v okolí letiště zadržel několik atentátníků IS. Obě militantní skupiny dělí ideologická propast, píše web Deutsche Welle. Zatímco IS patří k salafistickému směru islámu, Tálibán se hlásí k deobandistickému učení.

Zatímco Tálibán se zřejmě alespoň prozatím spokojil s vlastním emirátem v Afghánistánu, Islámský stát usiluje o vytvoření chalífátu v celé jižní a Střední Asii. Je zde také otázka práva šaría a jeho výkladu. Pro odnož IS Chorásán nejsou názory Tálibánu dostatečně přísné. Bojovníci IS označují Tálibán za špatné muslimy. Islámský stát mimo jiné bojuje proti hnutí Tálibán, protože skutečnost, že přistoupilo na mírovou dohodu s USA, považuje za zradu, připomněla agentura AP.

K čemu se zavázal americký prezident?

USA jsou připraveny proti osobám odpovědným za útok v Kábulu „podniknout kroky“. Uvedli to americký prezident Joe Biden i generál Frank McKenzie. „Těm, kteří provedli tento útok, stejně jako všem, kteří chtějí Americe ublížit, chci říci: My neodpustíme. Nezapomeneme. Budeme vás pronásledovat a donutíme vás zaplatit,“ uvedl Biden.

Biden na tiskové konferenci podle CNN prohlásil, že za stažením jednotek z Afghánistánu i nadále stojí. „Nikdy jsem nebyl toho názoru, že bychom měli obětovat životy Američanů, abychom se pokusili vytvořit demokratickou vládu v Afghánistánu, v zemi, která nikdy v celé své historii nebyla jednotnou zemí,“ řekl Biden.

Novináři se prezidenta Bidena dotazovali na zprávu serveru Politico, podle něhož američtí představitelé v Kábulu poskytli jména evakuovaných z Kábulu Tálibánu, aby jim umožnil vstup na letiště, což by ale Afghánce dříve pracující pro Američany vystavilo riziku, že budou zabiti. Biden připustil, že mohlo dojít k případům, kdy USA z bezpečnostních důvodů koordinovaly postup s Tálibánem. „Nemohu vám s jistotou říci, že existoval nějaký seznam jmen,“ dodal.

Lze očekávat větší intenzitu útoků?

Několik hodin po útocích u letiště zahřměla v Kábulu další silná exploze, uvedla agentura AFP s odvoláním na své novináře na místě. Příčiny nebyly hned jasné, mluvčí Tálibánu později podle agentury Reuters upřesnil, že šlo o „kontrolovaný výbuch“, kterým američtí vojáci ničili munici.

Americké jednotky se v Kábulu mezitím připravují na další útoky IS a zároveň dokončují evakuační misi, tvrdí američtí představitelé. „Věříme, že je jejich přáním v těchto útocích pokračovat, a očekáváme, že tyto útoky budou pokračovat. Děláme vše pro to, abychom byli připraveni,“ řekl McKenzie.

Je bezpečné pokračovat v evakuaci?

Evakuace civilistů z Kábulu byla po čtvrtečních útocích urychlena, uvedla agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroj z letiště.

Američtí vojáci musí okamžitě převzít kontrolu nad perimetrem kábulského letiště, aby zabránili dalšímu útoku během evakuace, tvrdí americký expert na boj proti terorismu. „Je prostě nepřijatelné, aby USA nebo jakýkoli civilizovaný národ důvěřoval Tálibánu, že zajistí bezpečnost,“ řekl v pořadu BBC Today Nathan Sales.

Tisíce dalších Afghánců na evakuaci stále čekají. Navíc ji musí stihnout před 31. srpnem, kdy americké jednotky mají opustit Afghánistán, připomněla stanice BBC na svém webu. V zemi je stále kolem 1500 amerických občanů, na 400 Britů nebo kolem 200 Němců, píše BBC News na svém webu a podotýká, že v tuto chvíli není jasné, zda tam jsou nějací Francouzi. Paříž chce nicméně své evakuace ukončit v pátek večer.

Pracovníci britského ministerstva zahraničí podle novinářů webu The Times zanechali v areálu britského velvyslanectví v Kábulu dokumenty s kontaktními údaji Afghánců, kteří pro ně pracují. Britské ministerstvo zahraničí nicméně v pátek dopoledne uvedlo, že tři afghánské rodiny, jejichž kontaktní údaje se dostaly do rukou Tálibánu, se podařilo zachránit.

Blíží se evakuace svému konci?

„Navzdory mimořádnému nebezpečí a rizikům se nám podařilo během několika dní evakuovat více než 100 000 lidí. Svou misi dokážeme – a musíme – dokončit,“ napsal Biden na Twitteru. Americká administrativa i nadále plánuje, že se ze země stáhne nejpozději 31. srpna.

Podobně se k situaci v Afghánistánu staví většina evropských zemí. Britský ministr obrany Ben Wallace prohlásil, že do konce britské evakuační mise zbývají už jen hodiny. „Smutnou skutečností je, že ne všichni se dostanou pryč. Žádné další lidi už na letiště nezveme,“ oznámil Wallace pro web Sky News. Britové se nyní budou snažit podle něj odvézt ze země ty, kteří už jsou na letišti. Šéf resortu obrany dále prohlásil, že útoky britskou evakuační misi neurychlily, ta podle něj pokračuje podle plánu.

Evakuaci již ve středu ukončilo Polsko, brzký konec evakuací plánuje i Austrálie. Podle ministra obrany Petera Duttona australští vojáci opustili Afghánistán ještě před útokem sebevražedného atentátníka. „Mohu potvrdit, že nedlouho před útokem byli australští vojáci i se zbytkem našeho personálu z Kábulu pryč,“ řekl Dutton.

Česká republika prohlásila svou vlastní evakuační misi za ukončenou minulý týden.

Reklama

Doporučované