Hlavní obsah

Otázky a odpovědi. Toto vás na koronaviru zajímá nejvíce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Ve vyhledávači Seznam.cz se za poslední týdny objevily desetitisíce dotazů ohledně koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19 a dalších věcí s ním spojených. Přečtěte si odpovědi na tyto otázky.

Článek

Rouška, mapa koronaviru, respirátor. Tyto a další výrazy se staly v současnosti nejhledanějšími na portálu Seznam.cz v souvislosti s novým typem koronaviru, jemuž právě čelí svět. Redakce Seznam Zpráv připravila přehled těch, jež uživatelé hledají nejčastěji, a rovnou připojila i odpovědi, které se k nim vážou.

Roušky proti koronaviru

Roušky slouží zejména k ochraně okolí. Měli by je tedy nosit již nemocní lidé, aby nešířili nákazu kapénkovou cestou dál. Zdravého člověka před nákazou COVID-19 neochrání. K tomu mohou sloužit respirátory určené na ochranu proti virům, jako jsou například respirátory FFP3. Do určité míry mohou pomoci také roušky vyrobené speciální technikou s použitím nanotechnologických postupů. Vysoká poptávka způsobila, že jak roušky, tak respirátory jsou v současné době nedostatkovým zbožím.

Respirátory FFP3

Respirátory FFP3 chrání své uživatele nejen před prachem, ale také před pevnými a kapalnými aerosoly. Člověk, který je touto maskou vybaven, může být v prostředí, v němž koncentrace chemické látky až padesátkrát přesahuje míru běžně únosnou pro organismus. Tato třída respirátorů poskytuje nejvyšší ochranu. Používají se proto například ve farmaceutickém průmyslu, kde jsou lidé vystaveni zdraví nebezpečným prachům. Právě díky své vysoké účinnosti mohou sloužit jako efektivní ochrana před onemocněním COVID-19.

Za jediný den – konkrétně pondělí 2. března – hledalo výraz respirátor přes 114 tisíc lidí.

Koronavirus – příznaky

Podle nejnovější zprávy Světové zdravotnické organizace vycházející z pozorování skupiny odborníků přímo v Číně je nejčastějším příznakem horečka. Tou trpí 88 % nakažených. Mezi další symptomy pak zpráva řadí suchý kašel (33 %), dýchavičnost (18 %), bolest v krku, migrény a bolesti svalů (14 %). Mezi méně časté symptomy patří zimnice (11 %), závratě a zvracení (5 %) nebo průjem (4 %). Naopak rýma příznakem nákazy koronaviru není.

Zásilky z Číny a koronavirus

Zásilky z Číny měly zejména v lednu zpoždění oproti běžné době dodání. Důvodem však nebyla epidemie koronaviru, ale oslavy nového lunárního roku. „Zhruba týden nebo deset dní během oslav lunárního roku přestávají v Číně odesílat zásilky, protože celá země odjede na dovolenou a není dostatek pracovníků,“ uvedl pro Seznam Zprávy znalec čínských e-shopů Josef Drobílek z cashbackového portálu Plná Peněženka.

Obavy lidí, že by se mohli koronavirem nakazit zásilkou z Asie, podle odborníků také nejsou odůvodněné. „Je vysoce nepravděpodobné, že by mohlo dojít k přenosu viru ze zboží nebo jiného materiálu, který obsahuje zásilka,“ řekl v rozhovoru Pavel Drobek, vedoucí bezpečnostní politiky letového provozu na celním úřadu. V dokumentu, který vydalo Ministerstvo zdravotnictví, je totiž explicitně řečeno, že „virus nepřežije mimo lidský organismus více než několik hodin“.

Zásilky do České republiky nebo zemí jen procházející jsou však přesto kontrolované. „Při příchodu zásilky, která se jeví podezřele a je podezření, že by mohla obsahovat nakažlivý materiál, spolupracujeme s hygieniky,“ dodal pro Seznam Zprávy Pavel Drobek.

Mapa koronaviru

Aktuální mapu potvrzených případů koronaviru je možné najít zde nebo i na webu Seznam Zpráv, kde údaje každý den aktualizujeme.

Koronavirus a chřipka

V posledních týdnech také téměř stonásobně vzrostly na portálu Seznam.cz dotazy ohledně chřipky. Chřipka je ve srovnání s koronavirem podstatně rozšířenější a celkový počet úmrtí kvůli chřipce je vyšší. To je způsobené obrovským množstvím případů. Smrtnost koronaviru je ale podle prozatím dostupných údajů vyšší.

Ve Spojených státech letos chřipce podlehlo 14 tisíc lidí z 26 milionů zaznamenaných případů onemocnění. Koronavirus si zatím vyžádal přes tři tisíce obětí, zatímco potvrzených případů je 91 tisíc.

Ve srovnání s chřipkou také koronavirus tolik nenapadá děti. Příznaky jsou chřipce ale v mnoha ohledech podobné. „Vysoká teplota, náhlý začátek nemoci, bolesti kloubů. I u chřipky může dojít k postižení dýchacích cest, které může vést až k zápalu plic. Specifické je, že chřipka u malých dětí může být výraznější, koronavirus se zatím na dětské populaci tolik neprojevuje,“ řekl Seznam Zprávám epidemiolog Josef Trmal.

Koronavirus v Brně

Dvě dívky z Ekvádoru a Spojených států cestovaly z Milána přes Vídeň a Brno až do Prahy. Rozšířila se informace, že dívky byly v Brně tancovat v klubu. Nicméně nejde o potvrzenou informaci. Pracovníci krajské hygienické stanice, kteří pohyb žen monitorovali, nevěděli, že by ženy byly večer někde tančit. Prý dorazily později večer a v blízkém kontaktu byly pouze se třemi dalšími lidmi.

Na tiskové konferenci po zasedání Bezpečnostní rady Jihomoravského kraje hygienici upřesnili údaje o pobytu americké studentky. „Spala v Brně v noci na sobotu. Pobyla tu pouze krátkodobě. Byla ubytovaná v centru města přes Airbnb. Epidemiologické šetření jsme hned udělali v prostorách, kde se pohybovala. Do přímého kontaktu se dostala jen se třemi známými,“ řekla Hana Pokorná z krajské hygienické stanice.

Personál, který v bytě po vyspání uklízel, je momentálně podle krajské hygienické stanice v domácí karanténě.

Koronavirus v Itálii

Současný stav v Itálii je podle nejaktuálnějších dostupných dat 2 036 případů, 52 úmrtí a prozatím 149 vyléčených. Po návratu z Itálie by měli lidé dodržovat dvoutýdenní karanténu.

Reklama

Související témata:

Doporučované