Hlavní obsah

Otázky kolem státních vyznamenání? Všechno, co jste o nich chtěli vědět

Foto: ČTK/Deml Ondřej, ČTK

Prezident Miloš Zeman dnes předá 42 vyznamenání.

Reklama

Při příležitosti předávání státních vyznamenání připravila redakce Seznam Zpráv přehledně vše, co jste možná nevěděli o státních vyznamenáních.

Článek

Jaké druhy státních vyznamenání mohou být propůjčeny nebo uděleny? A za co?

V České republice se státní vyznamenání dělí na medaile a řády. Medaile jsou nižší formou vyznamenání a rozlišují se dva druhy. Prvním je medaile Za hrdinství, která se uděluje za záchranu jiné osoby nebo při ochraně značných materiálních hodnot v ohrožení vlastního života. Minulý rok byli jedni z oceněných štábní praporčíci Kamil Beneš, Martin Marcin a Patrik Štěpánek (in memoriam), kteří zemřeli na zahraniční misi v Afghánistánu. Jako jediné z vyznamenání má pouze jeden stupeň.

Medaile Za zásluhy se uděluje osobám, jež se zaslouží o stát, a to v různých odvětvích, jako je věda, kultura, sport, ale i za obranu státu. Toto ocenění je tedy především určeno pro vědce, umělce a sportovce. Ti mohou získat jednu ze tří tříd, přičemž první je nejvyšší. Mezi vyznamenanými z posledních let jsou osobnosti jako Jaroslav Foglar (in memoriam), Dana Drábová či Petr Čech.

Vyšší formou vyznamenání jsou Řád bílého lva a Řád T. G. Masaryka. Oba se dále rozdělují na pět tříd, kdy první je také tou nejcennější. Řád bílého lva je vůbec nejvyšším vyznamenáním, které lze udělit či propůjčit. Zpočátku byl udělován pouze cizím hlavám států, jež se mimořádně zasloužily o český stát. V průběhu času se začalo propůjčovat vyznamenání i českým občanům.

Nyní ho lze získat za zvláště vynikající zásluhy pro stát, zejména v oblastech politiky, správy státu, vědy, techniky, kultury, obrany státu ale i v dalších. Od počátku samostatného státu byl Řád bílého lva udělen například bývalému francouzskému prezidentovi Jacquesu Chiracovi v roce 1997 nebo byl propůjčen kardinálu Dukovi prezidentem Zemanem v roce 2016.

Pro získání Řádu T. G. Masaryka se osoba musí zasloužit o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. V minulém roce byl řád propůjčen například profesorovi Martinu Filipcovi, který je zakladatelem refrakční chirurgie a přední světový odborník na laserové operace očí.

Za doby fungování ČSFR existoval navíc Řád M. R. Štefánika, ale po rozpadu Československa se již na území České republiky neuděluje. Vyznamenání bylo především za vojenské zásluhy. Ty jsou nyní přerozděleny k jiným vyznamenáním.

Propůjčeny nebo uděleny?

Státní vyznamenání se podle rozdělení a také podle národnosti oceněného buď propůjčují nebo udělují. Medaile jako nižší forma vyznamenání se uděluje, což znamená, že v případě úmrtí nositele zůstává pozůstalým.

Na druhou stranu řády jako vyšší forma vyznamenání se občanům České republiky pouze propůjčují, což znamená, že po úmrtí nositele řádu jej pozůstalí vrací Kanceláři prezidenta republiky. Naopak vyznamenaným, kteří jsou občané cizích zemí, se řád uděluje, takže jejich pozůstalým pak zůstávají.

Jiná situace může nastat v případě, že nositel řádu nebo medaile pozůstalé nemá. Za takových podmínek se vyznamenání musí vrátit Kanceláři prezidenta republiky.

Kdo může navrhnout osoby na státní vyznamenání?

Podle zákona o státních vyznamenáních je uděluje prezident. Osoby může navrhnout sám za sebe nebo se rozhodnout na základě návrhů. Ty mohou předkládat Poslanecká sněmovna, Senát nebo vláda.

Vedle politických institucí mohou návrhy podávat i občané ČR, skupina občanů či organizace přímo prezidentovi republiky, a to písemně i elektronicky. Měli by však patřičně odůvodnit, proč má být daná osoba vyznamenána.

Seznam navržených osob sestavený prezidentem musí svým podpisem stvrdit předseda vlády, jelikož udělování vyznamenání spadá do té skupiny pravomocí prezidenta, za které nese zodpovědnost vláda.

Je omezen počet vyznamenání, která může prezident udělit?

Ne, počet není jakkoliv omezen, ale prezidenti České republiky měli na udělování vyznamenání odlišné pohledy. Nejvíce jich zatím udělil Václav Havel, který za dobu svého působení udělil necelých 500 vyznamenání. Jeho nástupce Václav Klaus jej za to často kritizoval a je pravda, že když byl v čele státu on, oceněno nebylo ani 300 lidí. Současná hlava České republiky zatím udělila 217 medailí a řádů, ke kterým dnes přibude dalších 42 ocenění.

Reklama

Doporučované