Hlavní obsah

„Otcové biskupové, otevřete archivy církevních soudů. Obětí sexuálního zneužívání jsou stovky“

Výzva s Janem Rozkem: O sexuálním zneužívání v katolické církvi a pomoci obětem.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada lidí v církvi se bojí, oběti musejí přísahat, že o svém zneužívání nebudou veřejně mluvit, říká k případům sexuálních predátorů mezi kněžími odvolaný církevní soudce Jan Rozek.

Článek

Před měsícem rozjel iniciativu Pro čistou církev, jejíž součástí jsou i webové stránky nabízející pomoc obětem zneužití.

Česká biskupská konference ale před projektem Jana Rozka varovala: „V žádném případě nedoporučujeme vyhledávat pomoc prostřednictvím kontaktů na těchto webových stránkách,“ prohlásil generální sekretář biskupské konference Stanislav Přibyl.

Duka: Často jde jen o hysterii

Podle Rozka hodnostáři české katolické církve před případy sexuálního zneužívání často strkají hlavu do písku. Nahrálo mu i nedávné vyjádření kardinála Dominika Duky, že v tématu je „spousta hysterie a těchto případů je zhruba promile“.

„Nejsem rebel. Do církve se nemíním navážet. Ale oběti mi brečí do telefonu a já je v tom nemůžu nechat,“ říká. Nevylučuje ale, že se věci v církvi dají do pohybu a něco se změní. „Vzhledem k tomu, co všechno vím, se ničemu nedivím,“ naznačuje Rozek. „Další dny ukáží.“

Ve Výzvě Seznamu zároveň vyzval biskupy, aby otevřeli archivy církevních soudů o případech sexuálního zneužívání, které se před nimi řešily.

Před deseti dny papež František na vatikánském summitu vyhlásil sexuálnímu násilí v církvi otevřený boj. V Česku mezitím brněnský biskup Vojtěch Cikrle Jana Rozka odvolal po třech letech z funkce církevního soudce.

Rozek se s kardinálem Dominikem Dukou chtěl setkat a promluvit s ním o konkrétních případech, k nimž se díky své iniciativě dostal. Duka setkání odmítl.

Na otázku, kolik se odhaduje v Česku obětí sexuálního zneužívání v církvi, Rozek odpovídá: „Obecně může jít o stovky. Jeden kněz mívá šest až devět obětí.“ Vysvětluje, jak k takovým číslům došel – důležité je porovnávat výpovědi různých lidí z jednotlivých farností.

Církev ale podle něj případy často řeší tak, že kněz se přesouvá z farnosti do farnosti, aniž by byl postaven mimo službu, natož před civilní soud.

Nebudete mluvit

Kardinál Dominik Duka nedávno uvedl, že v Česku bylo v době svobody, tedy za posledních 29 let, souzeno deset případů. To ale Rozek považuje za zlomek. Církevní soudy podle něj v těchto věcech často nastraží pro oběť, která chce vypovídat, „léčku“ – přísahu na bibli, že o případu nebudou nikde jinde mluvit. „Oni to pak chápou tak, že o tom nesmí mluvit vůbec nikde,“ říká Rozek, proč oběti nejdou rovnou na policii.

Ve Výzvě Rozek mluví i o sexuálním napadení v církvi, kterému čelil v dětství. A vysvětluje, proč tehdy svou zkušenost dál s nikým neřešil.

Proč se oběti zneužití často odhodlají promluvit až po letech? Proč se podle něj rozchází veřejná prohlášení papeže Františka s vyjádřeními nejvyšších představitelů české církve? Jaký očekává další vývoj?

Podívejte se na rozhovor s Janem Rozkem ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované