Hlavní obsah

Otcovská dávka, úlevy pro rodiny a komplikace pro podnikatele. Takové jsou daňové novinky v roce 2018

Novinkou v daňovém zákoně je u nás takzvaná otcovská dávka.

 

Reklama

S počátkem roku 2018 začaly účinkovat některé změny současného daňového zákona. Ulevit mají zejména rodinám s dětmi, nepotěší naopak především podnikatele.

Článek

„V tomto roce jsou pro nás připraveny změny, které budou příznivé především pro rodiny s dětmi a pro osoby, které dlouhodobě pečují o své nemocné blízké,“ uvádí daňová expertka společnosti Deloitte Lucie Rytířová. Komu naopak radost neudělají, jsou podle ní zejména podnikatelé. Ti budou mít výrazně omezeny tzv. „paušální výdaje“, které mohou od nynějška uplatňovat pouze u příjmů do jednoho milionu korun.

Úplnou novinkou je pak otcovská dávka. „Budou o ni moci požádat otcové narozených dětí, a čerpat ji budou moci až do šestého týdne po narození dítěte. Tatínkové si díky ní přijdou na přibližně sedmdesát procent svého předchozího příjmu,“ dodává Rytířová.

Celý rozhovor si prohlédněte v úvodním videu.

V pravidelné rubrice Rána na gauči Česko vstává navštívil náš kolega Radek Hrdina také jednu z hostivických prodejen s autodíly, aby vyzpovídal jejího prodejce Milana Šošku. Na netradiční rozhovor o silových sportech i vtipných historkách z call centra se podívejte ve videu níže.

Radek Hrdina tentokrát vyzpovídal prodejce autodílů Milana Šošku.

Reklama

Související témata:

Doporučované