Hlavní obsah

Otec chtěl, abych zmizel. Drželi mě na Krymu. Reportéři Seznamu našli Babiše juniora

Nový díl investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

 

Reklama

aktualizováno •

Velmi vážné tvrzení pětatřicetiletého Andreje Babiše mladšího otřásá vládou jeho otce. Opoziční poslanci už podali návrh na vyslovení nedůvěry v kabinet Babiše seniora. Svědectví Babišova syna nadto může mít zásadní dopad na kauzu Čapí hnízdo.

Článek

„Poslední dva roky jsem zažil něco šíleného.“ To jsou slova, která pronesl Andrej Babiš mladší. Spolu se svým otcem a několika dalšími rodinnými příslušníky je Babiš junior stíhán v dotační kauze Čapí hnízdo. Policie jej dodnes nenašla ani nevyslechla.

Vypátrali jej reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík, kteří ho vyzpovídali v pořadu Zvláštní vyšetřování.

Pětatřicetiletý premiérův syn reportérům řekl, že jeho otec chtěl, aby po vypuknutí celé aféry zmizel. Jak sám uvedl, skončil proti své vůli na okupovaném Krymu. Odtud se e-mailem obrátil o pomoc na policii s tím, že je obětí únosu. Policie ale případ odložila, aniž by s juniorem vůbec mluvila.

V reakci na tato slova oznámil v úterý dopoledne nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, že vydal pokyn k prověření informací o únosu. „Musím říct, že v rámci tohoto prověřování se orgány činné v trestním řízení neobejdou bez výslechu pana Babiše mladšího,“ uvedl Pavel Zeman pro Seznam.

Reportáž vyvolala vážnou politickou krizi. Politici napříč stranami od rána neřeší jinou agendu. 92 poslanců z ODS, České pirátské strany, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN po poledni oznámilo, že chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Dění sledujeme v online přenosu

V příběhu ukrytí Babiše juniora na Krymu sehráli – podle jeho vlastních slov – zásadní roli manželé Protopopovi, kteří oba pracují pro jeho otce.

Dita Protopopová je psychiatrička a poradkyně Ministerstva zdravotnictví. Ta Babiše juniora léčila.

V reakci na zveřejněné informace už oznámila, že rezignuje na mandát zastupitelky Prahy 8. Získala jej coby lídryně ANO v nedávných komunálních volbách. K tomu, že Andrej Babiš mladší v reportáži říká, že se spolupodílela na jeho nedobrovolném pobytu na Krymu nebo že poskytla právníkům zprávu o jeho zdravotním stavu bez jeho vědomí, se přímo nevyjádřila. Uvedla jenom, se v médiích objevily lživé informace, které ji osobně poškozují a urážejí a pak také parazitují na nemocném člověku. Redakce Seznamu přitom žádala Protopopovou opakovaně o rozhovor ještě před odvysíláním pořadu, vyjádřit se nechtěla.

Rus Petr Protopopov, který mimo jiné pracuje jako řidič pro Agrofert, byl podle juniorových slov tím člověkem, který jej převážel na Krym. „On zneužil toho, že můj otec chtěl, abych zmizel,“ říká Babišův syn. Zmizení podle něj mělo souviset s trestním stíháním v kauze Čapí hnízdo.

Babiš junior se Protopopova bojí: „Z toho člověka mám strach. Jeho manželka je psychiatrička… Oni měli velkou důvěru a oni ji zneužili. (…) On mi řekl na Ukrajině: Já i tvůj otec uděláme všechno pro to, abys byl zavřený.“

Andrej Babiš junior reportérům Seznamu v pořadu Zvláštní vyšetřování řekl, čím ho lidé, kteří jej dopravili na Krym, zastrašovali.Video: , Seznam Zprávy

I Protopopov odmítl s redakcí Seznamu o případu komunikovat.

Andrej Babiš mladší býval pilotem. Než se jeho otec rozhodl, že jeho jméno v Parlamentu veřejně spojí s aférou Čapí hnízdo, byl neznámý člověk.

Co dalšího junior řekl ke kauze Čapí hnízdo? A co o svém otci? Podívejte se na pořad Zvláštní vyšetřování v úvodu tohoto článku.

V online přenosu níže přinášíme reakce politiků a ohlasy na zjištění reportérů Slonkové a Kubíka.

Reklama

Doporučované