Hlavní obsah

Obří čistky v království. Princ drží hladovku. Uvěznili jednoho z nejbohatších mužů světa, jeho syna

Saúdskoarabský princ drží na protest proti zatýkání hladovkuVideo: AP

 

Reklama

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán zahájil na konci loňského roku tažení proti korupci. Otec jednoho ze zadržených Valída bin Talála se kvůli tomu rozhodl držet protestní hladovku, po více než měsíci ho ale museli minulý týden napojit na umělou výživu.

Článek

Někteří ze zadržených mezitím přistoupili na dohodu a odevzdali část svého majetku, další ale čeká soud. Ve vazbě skončilo při protikorupčních čistkách na 200 princů, bohatých podnikatelů či dalších prominentů. Zadržený Valíd bin Talál je jeden z nejbohatších lidí na světě. Za jeho propuštění úřady požadují kauci přesahující 130 miliard korun. Bin Találův majetek se podle odhadů blíží 19 miliardám dolarů.

Jeho šestaosmdesátiletý otec Talál bin Abdalazíz s tažením proti korupci nesouhlasí a od listopadu drží hladovku. Ve vazbě skončil nejen jeho syn Valíd, ale i další dva potomci. Princ Talál bin Abdalazíz, který je nevlastním bratrem krále Salmána, zhubl za měsíc o deset kilogramů. K jeho lůžku chodí mnozí členové královského klanu.

Koncem listopadu přišel také král Salmán, aby vyjádřil soustrast za zemřelou sestru obou mužů Madáví. Talál podle palácových zdrojů tuto příležitost ale nevyužil k prosbě o propuštění svých synů.

Princ Talál je znám svými liberálními postoji. V říjnu řekl přátelům, že je správné protestovat „civilním” způsobem s cílem upozornit na tyranii, kterou zavádí pod záminkou protikorupčních opatření korunní princ. Talál byl v minulosti ministrem financí a v 60. letech vedl skupinu princů, která prosazovala ukončení režimu absolutní monarchie, s čímž zbytek královské rodiny nesouhlasil. Talál pak musel odjet do exilu do Káhiry a pobýval tam, dokud se jeho matce nepodařilo dosáhnout usmíření.

Princ je také pro posílení práv žen a stále je pro zavedení konstituční monarchie a oddělení výkonné, legislativní a soudní moci.

Reklama

Doporučované