Hlavní obsah

Spor o očkování v rodině vyřešil až soud. Syn chtěl vakcínu, aby mohl za babičkou

Foto: cortex-film, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Dvanáctiletý chlapec se i přes nesouhlas svého otce může nechat naočkovat, aby se tak stačil setkat se svou umírající babičkou, rozhodl nizozemský soud.

Článek

Podle verdiktu nizozemského soudu v Groningenu se nejmenovaný dvanáctiletý chlapec může nechat naočkovat i přesto, že je jeho otec k očkování skeptický.

„Chlapcova babička trpí metastázemi rakoviny plic a je v závěrečné fázi svého života,“ uvedl v odůvodnění soud. „Nezletilý chce strávit co nejvíce času se svou babičkou, ale není očkovaný. Bojí se proto, že by ji mohl nakazit, a je přesvědčený, že pokud by se tak stalo, mohlo by to ohrozit její život,“ uvedl dále soud v rozhodnutí.

Nezletilí ve věku 12 až 17 let mají v Nizozemsku právo se nechat očkovat. Potřebují k tomu nicméně svolení od obou rodičů. To chlapec dostal jen od jednoho z rozvedených rodičů. Matka jeho rozhodnutí nechat se očkovat podpořila, otec ne. Pro chlapce bylo „těžké s otcem mluvit a cítil, že jeho prosby nejsou vyslyšeny“, uvedl dále soud. Otec své přesvědčení odůvodňoval tím, že jsou vakcíny „stále v testovací fázi“, a „existencí vysokého rizika pro pohlavní orgány v dlouhodobém horizontu“.

Soud nicméně jeho argumenty zavrhl s tím, že se jedná o vědecky nepodložené domněnky. Soudce Bart Tromp dal svolení k vakcinaci chlapce s odůvodněním, že zájem nezletilého je důležitější než obavy jeho otce. Zmínil také, že u dětí sice existuje menší pravděpodobnost těžkého průběhu, mohou se u nich ale vyvinout symptomy typické pro dlouhý průběh covidu-19. Očkováním se také snižuje riziko přenosu na dalšího člověka.

Podle nizozemského práva platí, že pokud se rodiče nedokážou na očkování shodnout, může rozhodnout soud, a to v nejlepším zájmu především samotného dítěte, píše britská BBC.

Reklama

Doporučované