Hlavní obsah

Otec terorista, matka se pohřešuje. Teď ale mají „děti Islámského státu" šanci znovu najít rodinu

Mezinárodní červený půlměsíc hledá rodiny padesáti dětí.

 

Reklama

Program Mezinárodního červeného půlměsíce pomáhá dětem z oblastí kontrolovaných Islámským státem, aby se znovu setkaly se svými rodinami.

Článek

Padesát dětí, jejichž životy hned zkraje zmrzačili radikálové Islámského státu, dostávají díky libyjským úřadům a Mezinárodnímu červenému půlměsíci naději na lepší osud.

Traumatizovaní a podvyživení potomci radikálů a jejich nedobrovolných manželek anebo migrantů, které islamisté zajali na cestě k evropským břehům, mají šanci znovu najít své rodiny a setkat se se svými nejbližšími.

Pracovníci Mezinárodního červeného půlměsíce zřídili pro nalezené děti azyl v jedné ze svých kanceláří a začali pátrat po jejich příbuzných.

Některé z dětí byly po příjezdu jen pár měsíců staré, ale humanitární organizaci se podařilo je během dvou měsíců identifikovat.

Humanitární organizace obcházela s fotografiemi dětí ženy islamistů. Podle Mezinárodního červeného půlměsíce byly schopné poskytnout informace  - o dětech, o jejich otcích nebo o rodinných příslušnících.

„V poslední době se podařilo k rodinám dostat asi deset dětí a nyní se pracuje na dalších případech, které by bylo možné poslat domů,” řekl dobrovolný psycholog Faisal Galoul, jeden z těch, kdo v záchranném dětském programu pracují.

Další dobrovolný psycholog Seiq Al-Shewyhedy uvedl, že dětem bylo zprvu potřeba zajistit léky a lékařskou pomoc. Kromě podvýživy byly dehydratované a řada z nich má vážné posttraumatické stresové poruchy.

„Zajistili jsme jim pravidelný přísun potravy a útulné místo na spaní, aby se tu cítili bezpečně. Vytvořili jsme několik aktivit s hračkami. Probíráme s nimi umění a občas se díváme na televizi,” řekl. Dodal, že když mezi děti přijel poprvé, většina z nich byla podvyživená.

Červený půlměsíc doufá, že program pomůže najít rodiny i zbývajícím asi čtyřiceti dětem z Egypta, Tunisu, Senegalu, Somálska a Nigérie.

Reklama

Související témata:

Doporučované