Hlavní obsah

Otec vyrobil malému synovi bionickou ruku. Na 3D tiskárně

Ben Ryan vyrobil bionickou ruku pro svého syna. Chce pomoci i ostatním dětem.

 

Reklama

Vynález Bena Ryana může pomoci dalším dětem, které jsou na protézu příliš malé.

Článek

Brit, jehož syn musel po deseti dnech od narození podstoupit amputaci paže kvůli krevní sraženině, mu vyrobil bionickou náhradu pomocí 3D tiskárny. Svým nápadem chce nyní provést revoluci. Přístroj by totiž mohl pomoci dalším malým dětem po amputaci.

Ben Ryan přišel s nápadem poté, co si doktoři sami nevěděli rady. Rok starému chlapečkovi zkrátka nedokázali pomoci. Na zařízení, které by mohlo ruku nahradit, byl příliš malý. Používá se totiž až od tří let.

„Přišel jsem na to, že děti mladší dvou let nemají možnost mít funkční protézu. Mají tendenci ji odmítat,” řekl bývalý psycholog.

„Říkal jsem si, že bych to mohl změnit,” dodal. Když bylo Solovi pět týdnů, začal přemýšlet, co vylepšit, aby si syn mohl hrát. Zpočátku využíval kusy houby omotané obvazem, aby se Sol mohl alespoň podpírat. Brzy ale přišel na lepší řešení.

„Myslela jsem, že se zbláznil"

Když Ben pracoval na vynálezu, jeho manžela Kate o něj měla strach.

„Abych byla upřímná, myslela jsem si, že se snad zbláznil. Zamkl se a neviděla jsem ho několik dní,” řekla. Ben ale reaguje pozitivně. „Tohle je druhá verze, kterou jsem udělal. A ta příští bude ještě lepší.”

Otec opustil dosavadní zaměstnání a založil firmu Ambionics, která se zabývá vývojem protéz pro malé děti. Vynález, který by mohl výrazně ulehčit péči o kojence s problémy na horních končetinách, si hodlá nechat patentovat. Protézu pak chce nechat lékařsky otestovat a certifikovat. Proto rozjel internetovou kampaň, v rámci které by rád vybral v přepočtu bezmála 5 milionů korun, aby mohl svůj vynález dál vylepšovat.

Bionická ruka umožňuje základní pohyby. Kromě pomoci malým dětem bude sloužit i ve výcvikovém zařízení pro lidi po amputaci, aby se snáze přizpůsobili vyspělejší verzi protézy v pozdějším věku.

Reklama

Související témata:

Doporučované