Hlavní obsah
Online

Prymula: Restaurace dřív neotevřou, pokud se situace nezlepší

Tisková konference vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Od pondělí se mohou otevřít obchody s plochou do 2500 metrů čtverečních mimo obchodní centra se samostatným vchodem. Nesmí se ale zkoušet oblečení, boty ano, ale až po dezinfekci rukou.

- Obnovit provoz mohou i posilovny a fitness centra, nesmí se ale používat šatny a sprchy. Fungovat mohou autoškoly, knihovny, zoologické a botanické zahrady.

- Studenti všech ročníků vysokých škol mohou od pondělí v omezené míře opět navštěvovat budovy škol. Můžou chodit například na konzultace nebo ke zkouškám, a to v maximálním počtu 5 lidí. Výuka bude pokračovat nadále hlavně distanční formou.

- Ministerstvo zaznamenalo 7 431 případů nemoci covid-19, aktuálně je nemocných 4 383. Vyléčilo se 2 826 lidí a 222 pacientů s nemocí covid-19 zemřelo.

Nedělní dění jsme sledovali v této online reportáži:

  • Hřib je proti obnovení modrých zón už od úterý

  • Dobrovolně se zatím nechalo otestovat 18 tisíc lidí

    Ve studii zjišťující kolektivní imunitu proti covid-19 bylo od čtvrtka otestováno v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku 18 185 lidí. Organizátoři nyní vyzývají k účasti převážně osoby pozvané Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Reprezentativní skupiny lidí oslovili statistici v Praze, Brně, v Olomouci a v jejich sousedních okresech, uvedla dnes vedoucí tiskového oddělení Ministerstva zdravotnictví Renata Povolná. Celkem chtějí výzkumníci odebrat krev 27 000 lidí.

  • Modré zóny od úterý opět platí

    Od úterý už nebudou v Česku zrušené zóny placeného parkování ve městech a obcích. Vláda dnes zrušila příslušné krizové opatření, kterým o tom dřív rozhodla. Vyplynulo to z výsledků jednání zveřejněných na webu kabinetu. Kabinet zrušil zóny od 16. března jako jedno z opatření proti šíření epidemie koronaviru, dosud platné usnesení počítalo s tím, že platit se nebude do konce nouzového stavu.

  • Hygienici: Nákaza na Chebsku je souhrou komunitního a rodinného přenosu

    Rychlý nárůst o desítky případů nákazy koronavirem na Chebsku je podle hygieniků souhrou komunitního a rodinných přenosů. Daří se ale i dohledávat kontakty nakažených a posílat je na vyšetření. Krajská hygienická stanice (KHS) Karlovy Vary s provozovateli zařízení zdravotnických a sociálních služeb spolupracuje, sdělila dnes ČTK mluvčí KHS Karlovy Vary Michaela Zajíčková.

  • Senátoři mezi sebou vybrali na boj s koronavirem 1,8 milionu Kč

    Senátorské kluby mezi svými členy vybraly na nákup ochranných pomůcek a zdravotnických přístrojů pro boj s epidemií koronaviru 1,832 milionu korun. Peníze budou použity v jednotlivých regionech. ČTK to dnes oznámila tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen. Vybraná suma je téměř dvojnásobná, než v jakou věřil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

  • Vláda schválila posunutí žádostí o zemědělské dotace z EU

    Zemědělci budou moci letos kvůli koronavirové krizi podat tzv. Jednotnou žádost o evropské dotace do 15. června, tedy o měsíc později než běžně. Změnu nařízení dnes schválila vláda, uvedla na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Každoročně se prostřednictvím těchto plateb proplatí přes 30 miliard korun, jde o největší sumu v rámci dotací. Možnost prodloužit příjem žádostí povolila Evropská komise všem unijním státům.

  • Vojtěch: Konec stavu nouze znamená otevření rizikových obchodů

    Pokud by Sněmovna nevyhověla žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu i po 30. dubnu, znamenalo by to otevření nejrizikovějších provozoven ze dne na den. Po dnešním zasedání vlády to řekl novinářům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hrozila by druhá vlna epidemie nemoci covid-19 a Vojtěch doufá, že poslanci to nechtějí riskovat. Podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) kabinet o podpoře návrhu nouzový stav prodloužit stále jedná s ostatními sněmovními stranami.

  • Vojtěch: Oblečení bude možné zkoušet v obchodech od 11. května

    Ministr zdravotnictví také odhadl otevření sprch a šaten v posilovnách na konec května.

  • Maláčová: Firmy by si mohly odložit odvody za květen až červenec

    Firmy by si mohly případně odložit sociální odvody od května do července. Uhradit by je musely do 20. září se sníženým penále. To by místo nynějších zhruba 4,5 procenta dlužné částky mohlo činit jedno procento. Shodla se na tom vláda. Na tiskové konferenci to dnes řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Návrh zákona by podle ní kabinet mohl schválit za týden.

  • Vláda schválila oddlužení šesti státních nemocnic

    Vláda schválila oddlužení šesti velkých státních nemocnic v Praze a Brně, a to v částce 6,5 miliardy korun. Ministerstvo navrhovalo 7,7 miliardy.

  • Prymula: Restaurace dřív neotevřou, pokud se situace nezlepší

    Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že restaurace neotevřou dříve než podle avizovaného plánu, pokud se situace výrazně nezlepší. Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky a další podniky mají otevřít vnitřní prostory zákazníkům 25. května. Vláda podle Prymuly znovu projedná rozvolňování opatření příští týden.

  • Vláda schválila snížení podpory pro solární elektrárny

    Vláda schválila snížení podpory pro solární elektrárny na minimální úroveň v rozpětí stanoveném Evropskou komisí. Vnitřní výnosové procento (IIR) má činit 6,3 procenta, dosud to bylo 8,4 procenta. Ministr průmysl Karel Havlíček (za ANO) dnes po jednání kabinetu řekl, že dosavadní podpora byla příliš vysoká.

  • Vláda opět schválila daňový řád, lhůty pro odpočty se nemění

    Vláda dnes schválila novelu daňového řádu, která by měla umožnit lidem umožnit spravování daňových záležitostí s finančním úřadem online z domova nebo kanceláře. Po neschválení předlohy Sněmovnou minulý týden se ministerstvo financí rozhodlo zachovat lhůty pro vrácení nadměrných odpočtů u DPH na 30 dnech. To bylo přitom nejvíce kritizovanou částí normy. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vláda požádá podle ní Sněmovnu o projednání ve zrychleném řízení.

  • Vojáci budou v Alzheimercentru Ostrava pomáhat do konce nouzového stavu

    Vojáci budou v Alzheimercentru Ostrava pomáhat do konce nouzového stavu. Rozhodl o tom dnes Ústřední krizový štáb, řekla ČTK mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Vojáci měli původně být v zařízení, ve kterém se koronavirem nakazilo několik desítek lidí, do začátku května. Do centra armáda poslala 15 vojáků.

  • Trutnov otevře začátkem května všechny mateřské školy i jesle

    Radnice jednatřicetitisícového Trutnova hodlá ve středu 6. května otevřít všechny mateřské školy ve městě. Již 4. května chce otevřít městské jesle. Dosud je většina z 11 mateřských škol kvůli pandemii nemoci covid-19 zavřená, mimo provoz jsou i jesle. Z 11 školek jsou nyní otevřené jen školky M. Gorkého a Novodvorská, které se starají o děti zaměstnanců bezpečnostních sborů a zdravotníků.

  • Vinaři bojují proti koronavirové krizi bedýnkami s mixem vín

    Malým a středním vinařstvím nejen na jihu Moravy razantně snížilo odbyt zrušení veškerých vinařských akcí kvůli pandemii koronaviru. Někteří se snaží podpořit prodej přes internet nabídkou unikátní kombinace vín v předem namixované „bedýnce“, tedy balení nejméně šesti různých vín. V tiskové zprávě o těchto aktivitách informoval Vinařský fond.

  • Vojáci mohou nově pomáhat i v nemocnicích

    Vojáci mohou pomáhat se zvládnutím koronavirové epidemie vedle zařízeních sociální péče i ve zdravotnických zařízeních. O změně usnesení vlády dnes ČTK informoval ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet se změnou zabýval na žádost Karlovarského kraje, který volá po vyslání vojáků do sociálních zařízení, léčebny dlouhodobě nemocných a lůžek následné péče v Mariánských Lázních. Reaguje tak na rychle rostoucí počet nakažených koronavirem v tomto městě, kde za týden přibylo 42 lidí s nemocí covid-19. Celkem Mariánské Lázně evidují 51 nakažených.

  • Nemocnice Trutnov a Náchod začaly na covid-19 testovat i samoplátce

    Krajské Oblastní nemocnice v Náchodě a Trutnově dnes začaly dělat testování na nákazu covid-19 i pro samoplátce. Cena je 2700 korun za vyšetření metodou PCR a 650 korun za takzvaný rapid test, který ukáže výsledek za 20 minut. Nabídkou nemocnice reagovaly na poptávku firem a podnikatelů, kteří test potřebují pro své zaměstnance cestující za hranice. ČTK to dnes řekla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

  • Schillerová: Ministerstvo vyplatilo skoro 10 miliard živnostníkům

  • Výroba piva klesne o dva miliony hektolitrů, odhaduje svaz

    Prodeje piva od března do konce května klesnou podle odhadů pivovarského svazu meziročně o 40 procent. Protože se prodej čepovaného piva prakticky zastavil, produkce se sníží o 1,5 až dva miliony hektolitrů. ČTK to dnes sdělila za Český svaz pivovarů a sladoven jeho výkonná ředitelka Martina Ferencová. Šlo by tak zhruba o necelou desetinu celkové předloňské výroby, která byla 21,3 milionu hektolitrů. Loňské výsledky zatím svaz nesdělil.

Reklama

Hlavní zprávy