Hlavní obsah
Online

Babiš ustoupil a souhlasí s prodloužením nouzového stavu do konce dubna

Foto: facebook.com/AndrejBabis/

Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

V Česku je 3805 lidí nakažených koronavirem. 44 lidí v souvislosti s COVID-19 umřelo, 67 lidí se uzdravilo. Podle premiéra Andreje Babiše by se část obchodů mohla po Velikonocích otevřít.

Článek

Stát si nechal udělat test pečiva na koronavirus, virus v něm jihlavská veterinární laboratoř nenašla. Podle Ministerstva zemědělství se tak potvrdilo stanovisko Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, podle kterého je velmi nepravděpodobné, že by se virus přenášel potravinami.

Od čtvrtka mohou mít otevřeno nově i prodejny domácích potřeb, musejí ale také prodávat ochranné pomůcky vhodné v době nákazy koronavirem. „Doufám, že po Velikonocích začneme některé obchůdky otevírat,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Blesk. Týkat by se to mělo malých obchodů.

Vláda odsouhlasila, že policie může ve stavu nouze udělovat blokové pokuty do 10 000 korun za nedodržování opatření, jako je například nenošení roušek.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • Koleje Univerzity Pardubice mohou studenti využít se slevou

    Univerzita Pardubice nabídla kvůli epidemii koronaviru studentům ubytovaným na kolejích takzvaný udržovací režim. Platí jen 20 procent ceny kolejného a mohou pokoj občas užívat. Ostatním, kteří zůstávají, snížila poplatek o 25 korun denně, řekl ČTK ředitel Správy kolejí a menzy Pavel Ďurovec.

  • Plaga: Metrové rozestupy a rozfázování výuky jsou neproveditelné

    Metrové rozestupy mezi žáky či rozfázování začátku vyučovacích hodin jsou na českých školách neproveditelné. V České televizi (ČT) to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Plaga si umí představit, že ve školách bude po návratu žáků nutná zvýšená dezinfekce, důsledné dodržování hygienických návyků, kontrola zdravotního stavu žáků, možná nošení roušek a další opatření. Není ale podle něj možné zajistit, aby mezi žáky byly metrové rozestupy, nebo rozfázovat vyučovací hodiny tak, aby se děti z různých tříd nepotkávaly. „Neumím si to organizačně představit na našich školách,“ řekl ministr.

  • Registr vozidel a řidičů v Praze odbaví více žadatelů

    Registr vozidel a řidičů v Praze navýší počet termínů, v nichž zájemci budou moci vyřídit neodkladné úřední záležitosti. Více termínů k objednání by podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana mělo být k dispozici od pondělí 6. dubna. Pracoviště nyní kvůli nouzovému stavu obsluhuje primárně předem objednané klienty, a to pouze tři hodiny v pondělí a ve středu. Systém objednávek má zamezit frontám, které se před registry tvořily v předchozích dnech.

  • Rada vlády podpořila kvůli koronaviru urgentní výzvy ve vědě

    Vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) schválila návrh Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací České republiky 2021+, což je zastřešující strategický dokument v této oblasti. Jeho existence je rovněž podmínkou pro čerpání peněz z evropských fondů v období 2021-2027. Kvůli nynější situaci kolem koronavirové epidemie rada do dokumentu doplnila opatření, které má v budoucnu finančně podpořit výzkum zaměřený na urgentní výzvy, včetně obrany proti nákazám typu COVID-19.

  • Babiš souhlasí s prodloužením nouzového stavu do 30. dubna

    Premiér Andrej Babiš (ANO) souhlasí s prodloužením současného nouzového stavu do 30. dubna. Řekl to České televizi. Tento termín chtějí podpořit i komunisté a Piráti. Vláda původně chtěla nouzový stav prodloužit o 30 dní, tedy do 11. května. „Třicátý duben je fajn, my s tím budeme souhlasit. Chceme to hlavně proto, abychom ochránili zdraví občanů a mohli rychle nakupovat ochranné pomůcky,“ řekl premiér. Ve stavu nouze se stát nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek.

  • Ohrožené hospody a restaurace pomáhají hrdinům v první linii

    České pivovary startují iniciativu na podporu hospod a restaurací. Tržby jim kvůli pandemii skoro stojí a pracovní budoucnost čtvrt milionu lidí v gastronomii je nejistá. I tak nezištně vaří záchranářům, hasičům a policii.

  • Člověk v tísni vyhlásil kvůli koronaviru sbírku SOS Česko

    Nevládní organizace Člověk v tísni dnes vyhlásila sbírku SOS Česko na pomoc nejohroženějším skupinám, které se kvůli koronavirové epidemii ocitly v tíživé ekonomické situaci. Pracovníci a dobrovolníci společnosti chtějí pomoci například živnostníkům, samoživitelkám, sociálně slabým, lidem v insolvenci nebo těm, kteří přijdou o práci.

  • Projekt chytré karantény se rozjíždí, spoléhá na mobil i platební karty

    Na jižní Moravě se dál rozšiřuje takzvaná chytrá karanténa. Zapojili se do ní armádní specialisté i medici. Jde o klíčový projekt, který má Česko posunout dál v boji s koronavirem. Hygienici ve spolupráci s armádou či technologickými firmami chtějí v populaci co nejrychleji vytipovat nakažené a izolovat je od ostatních. Více v článku Tomáše Svobody.

  • ČVUT připravila ochrannou masku, lidé si ji budou moci vyrobit

    Výzkumníci z Fakulty elektrotechnické (FEL) ČVUT připravují návod na ochrannou masku pro zachycení koronaviru, kterou si lidé vyrobí na domácích 3D tiskárnách. ČVUT na úpravě masky spolupracuje s firmami Y Soft a Vytisknuto.com. Masky brzy poputují také ke zdravotníkům. Za ČVUT to v dnešní tiskové zprávě uvedla Andrea Vondráková. „V rámci projektu zkoumáme a testujeme možnosti tisku ochranných masek na domácích 3D tiskárnách, které jsou založené na technologii FFF, tedy tisku z roztaveného plastového vlákna,“ řekl vedoucí projektu Tomáš Tichý.

  • Policie zakáže o víkendu vjezd k turistickým tahákům

    Po zkušenosti z minulého víkendu vytipoval Liberecký kraj s policií zhruba 30 turisticky atraktivních lokalit, které nyní osadí zákazovými značkami. O která místa jde, kraj zveřejnit nechce. „Rozumím tomu, že když je pěkné počasí, chce každý vyrazit do přírody a na procházky. Nicméně musím zdůraznit, že je zakázáno pobývat na veřejných místech v počtu více než dvou osob, s výjimkou rodinných příslušníků. Proto prosím, choďte na výlety pouze v úzkém rodinném kruhu a vyhýbejte se frekventovaným místům. Opatření nemá zabránit lidem, aby šli na čerstvý vzduch, ale má zabránit tomu, aby se v turistických místech tvořily větší neformální turistické skupiny se stovkami až tisíci lidmi,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Na vytipovaných místech bude o víkendu dopravní policie a pořádkové složky. V případě porušení předpisů budou policisté udělovat pokuty do výše až 2000 korun. Chci být ale optimista a doufám, že na to nedojde.“

  • Kdy se život v Česku vrátí k normálu? ŽIVĚ odpovídá Roman Prymula

    Česko je už více než dva týdny v karanténě, vláda uzavřela hranice. To vše kvůli pandemii nového koronaviru. Kdy se vše vrátí do normálu? Epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula živě odpovídá na otázky diváků.

  • Královéhradecký stadion slouží k dekontaminaci

    Královéhradečtí hasiči a další složky IZS, které převážejí lidi nakažené novým typem koronaviru nebo jejich posádka s takovými lidmi přišla do styku, si vybudovali nové dekontaminační pracoviště v prostorách fotbalového stadionu„ Pod lízátky“. „Vyhovuje jak dostatečným prostorem, tak dopravním napojením hned z druhého městského okruhu, pracovníci zde mají i šatnu s potřebným sociálním vybavením,“ říká Josef Janura, vedoucí odboru krizového řízení královéhradeckého magistrátu.

  • Národní galerie zrušila výstavy plánované ke konci roku

    Národní galerie Praha (NGP) zrušila s odvoláním na situaci vyvolanou koronavirem většinu výstav naplánovaných na druhou půlku letošního roku. Rozhodnutí se dotklo i prezentace finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Měla sice začít až v polovině října, ale NGP ji ve středu zrušila dopisem organizátorům ceny s odkazem na nutnost šetření kvůli propadům tržeb.

  • Jindřichohradecká nemocnice umístila 18 zaměstnanců do karantény

    Jindřichohradecká nemocnice umístila 18 zaměstnanců do karantény. Souvisí to s případem zdravotní sestry z interního oddělení, u níž testy prokázaly nákazu koronavirem. Běžný provoz nemocnice není omezen. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

  • Piráti se kloní k prodloužení nouzového stavu jen do konce dubna

    Piráti se kloní k prodloužení nouzového stavu do konce dubna. Po vládě budou ale chtít slyšet, za jakých podmínek bude nouzový stav ukončen. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Současný stav nouze platí do 11. dubna, vláda chce jeho prodloužení o 30 dnů.

  • Ve FN H. Králové zemřela 79letá pacientka s nákazou

    Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové dnes dopoledne zemřela devětasedmdesátiletá pacientka s nákazou COVID-19. Žena měla další vážná onemocnění. V minulých dnech byla hospitalizovaná na infekční klinice fakultní nemocnice. ČTK to řekl náměstek ředitele fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. V ČR bylo dnes ráno v souvislosti s nákazou COVID-19 úřady evidováno 40 úmrtí.

  • Dodávky roušek a rychlotestů z Číny se můžou zpozdit. Kvůli kvalitě

    Čínská dodávka roušek, respirátorů ale třeba i rychlostestů na odhalení onemocnění novým typem koronaviru by mohla nabrat zpoždění. Důvodem je, že došlo k zpřísnění vývozu ochranných pomůcek a zdravotnického materiálu z Číny. Některé státy si přitom v poslední době na kvalitu respirátorů nebo rychlostestů stěžovaly. Více v článku Radka Nohla.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy