Hlavní obsah

Otevírají se dětské skupiny, ačkoliv to ministr zdravotnictví nevěděl

Foto: Gonzalo Bell, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

V Královéhradeckém a Karlovarském kraji mohou od středy opět zahájit provoz dětské skupiny bez výjimek. Zatímco mateřské školy tam zůstávají až do pondělí otevřené jen pro předškoláky.

Článek

Středa znamená další rozvolnění, ačkoliv ho ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) neočekával. V Královéhradeckém a Karlovarském kraji se otevřely dětské skupiny. Na tiskové konferenci po jednání vlády přitom tvrdil, že k návratu těchto dětí do kolektivů dojde až v pondělí. A to samé napsal i na Twitteru.

Jenže z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví vyplývá, že úřad s účinností od středy 21. dubna 2021 „omezuje poskytování služby péče o dítě v dětské skupině ve všech krajích s výjimkou Královéhradeckého kraje a Karlovarského kraje“.

„Pochopili jsme to tak, že v těchto dvou krajích můžeme otevřít už ve středu,“ vykládá si opatření navzdory vyjádření ministra zdravotnictví Daniela Celerýnová, předsedkyně Asociace provozovatelů dětských skupin a mikrojeslí.

Překvapivým postupem vlády a ministerstva zdravotnictví se tak situace převrátila o 180 stupňů. Dětské skupiny se ve dvou krajích kompletně otevřely, ale mateřské školy zůstávají přístupné jen pro předškoláky.

Seznam Zprávy se ministerstva zdravotnictví ptaly, proč se dětské skupiny otevírají dříve než mateřské školy. Úřad ale na dotaz neodpověděl.

Výjimky jako pro mateřinky

Asociace provozovatelů dětských skupin – stejně jako dotčení rodiče – volala už od začátku dubna po tom, aby se fungování dětských skupin a mateřských škol alespoň vyrovnalo, když už nemůže dojít k jejich otevření.

Zatímco do mateřských škol mohli docházet předškoláci i děti zdravotníků, pedagogů zajišťujících prezenční vzdělávání, zaměstnanců ozbrojených sil a bezpečnostních sborů, pracovníků v sociálních službách nebo některých úředníků bez ohledu na věk, do dětských skupin nikdo. Zůstávaly otevřené jen ty při zdravotnických a sociálních zařízeních pro tamní zaměstnance.

„Zjistila jsem, že naše děti jsou neumístitelné,“ svěřila se se svými potížemi učitelka Lucie, která nemohla dát dítě do jejich dětské skupiny a žádná mateřská škola ho nemohla přijmout.

To se ale od středy mění. Ministerstvo zdravotnictví zmíněným opatřením nejen kompletně otevřelo dětské skupiny v Královéhradeckém a Karlovarském kraji, ale také umožnilo docházku dětem, které nejpozději k 31. srpnu 2020 dosáhly pátého roku věku. Zároveň mohou do dětských skupin umístit své potomky zaměstnanci vyjmenovaných profesí, tedy třeba zdravotníci nebo pedagogové. Platí tady stejná pravidla jako pro školky.

Ministerstvo zapomnělo na chůvy

I toto nové mimořádné opatření má ale poměrně zásadní nedostatek. Zatímco učitelky ze školek mohou své děti do otevřených mateřinek umístit, chůvy v dětských skupinách své potomky do těch samých kolektivů ne.

Ministerstvo zdravotnictví tento problém opomenulo. Může se tak stát, že některým dětským skupinám bude chybět personál.

„To je takový paradox. Dětské skupiny jsou otevřené pro pedagogické pracovníky, ale zapomněli na pečující osoby. My máme běžně v dětských skupinách maminky, které jsou chůvami a vodí si tam své děti,“ dodává Celerýnová z Asociace provozovatelů dětských skupin a mikrojeslí.

Reklama

Doporučované