Hlavní obsah

Otevírání pramenů v Luhačovicích se letos v tradičním termínu neuskuteční

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Otevírání pramenů v Luhačovicích se letos v tradičním termínu kvůli pandemii koronaviru a souvisejícím opatřením neuskuteční. Symbolické otevírání pramenů a zahájení sezony se v lázeňském městě koná vždy druhý květnový víkend.

Článek

Po nedělní mši jde vždy průvod městem, zastavuje se u jednotlivých pramenů, kde je folklorní program a farář pramen posvětí. Průvod obvykle přiláká tisíce lidí.

„Velice nás to mrzí, ale současné podmínky nám bohužel neumožňují uskutečnit připravovanou akci, která se měla konat ve dnech 7. až 9. května. Nemůže se teď uskutečnit ani ve zkrácené formě, protože ani to nám neumožňují aktuálně platná omezení. Kvůli charakteru akce a nejistotě v uvolňování opatření není zatím možné stanovit ani náhradní termín,“ uvedla za organizátory ředitelka Městského domu kultury Elektra Hana Slováková. Součástí Otevírání pramenů bývá také doprovodný program, kulturní vystoupení, jarmark, přehlídka automobilových veteránů či promenáda v historických kostýmech.

Město plánuje v symbolické podobě alespoň svěcení pramenů uskutečnit, jakmile to situace dovolí. „Akce ale zřejmě proběhne jen v minimálním symbolickém rozsahu a obdobně jako v minulém roce s největší pravděpodobností i tentokrát bez přítomnosti široké veřejnosti,“ uvedla Slováková.

Lépe to podle ní vypadá s možným konáním akcí v pozdějších termínech. „Věříme, že s postupným zlepšováním situace a uvolňováním opatření se bude moci v obvyklém termínu i rozsahu uskutečnit například červencová Luhačovická pouť a snad i různé dřívější akce,“ uvedla Slováková.

Reklama

Doporučované