Hlavní obsah

Otevřela se cyklostezka přes Nové Mlýny, stála 119 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cyklisté mohou od pátku využívat novou, 2,6 kilometru dlouhou cyklostezku podél hlavní silnice na Mikulov po hrázi nádrže Nové Mlýny u Pasohlávek. Její výstavba byla součástí opravy mostu mezi oběma nádržemi.

Článek

„Doteď jezdili cyklisté po frekventované silnici mezi náklaďáky. Bylo to velmi nebezpečné, protože se jedná o jednu z nejkrásnějších lokalit jižní Moravy, kterou cyklisté rádi navštěvují i s dětmi, a jinou možnost neměli. Díky tomu, že teď budou moct cyklisté Nové Mlýny přejet v bezpečí, věřím, že to zájem cyklistů o tuto lokalitu ještě zvýší,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Cyklostezka podél mostu přes nádrže vede po zavěšené lávce, doplňuje ji čtyři metry široký ochranný ostrůvek pro bezpečné připojení na cyklotrasu do Brodu nad Dyjí a Dolních Věstonic. Cyklisté mohou pak pokračovat podél vinohradů na Mikulov. Práce na cyklostezce začaly před rokem, jejich součástí byly přeložky inženýrských sítí, migrační opatření pro vydry říční, přesun oplocení a náhradní výsadba zeleně.

Z celkové sumy 119,2 milionu korun přispěl Státní fond dopravní infrastruktury částkou 58,64 milionu korun.

Oprava mostu přes Nové mlýny trvala devět měsíců a skončila loni v prosinci. Výjimečná byla tím, že část betonáže museli dělat potápěči. Cílem rekonstrukce bylo zajištění vyšší nosnosti mostní konstrukce. Uzavírka mostu motoristům komplikovala jízdu mezi Brnem, Mikulovem a Vídní, jezdilo se totiž po okolních silnicích nižších tříd. Opravu zajišťovalo Ředitelství silnic a dálnic, stavba cyklostezky, která s opravou souvisela, byla v režii Jihomoravského kraje.

Reklama

Doporučované