Hlavní obsah

Otevřel hospodu a hned měl plno. Natěšené zákazníky vyhnala policie

Foto: Archiv U Macku

Restaurace otevřela i přes zákaz a okamžitě měla plno. Zákazníci byli nadšení, že si mohou k jídlu sednout.

Reklama

Restaurace U Macků na Svatém Kopečku v sobotu i přes zákaz otevřela. „Už to nejde jinak,“ řekl Seznam Zprávám její majitel. Téměř okamžitě u něj zakročila policie.

Článek

Obsluha vybavená rouškami, všude nachystaná dezinfekce a mezi stoly mezery, aby byly dodrženy rozestupy. Navařeno, napečeno. Majitel restaurace U Macků Martin Macek však v sobotu dopoledne neotevřel jen výdejní okénko, ale rovnou celou hospodu.

Kdyby byl PES na třetím stupni rizika, nemůže mu nikdo nic vytknout. Jenže v Česku stále platí nejvyšší 5. stupeň a restaurace zákazníky dovnitř pouštět nesmí. Během dvou hodin tak zakročila policie.

„Dnes jsme měli otevřeno poprvé. Už to nejde jinak,“ říká Martin Macek. I když dal o otevření podniku vědět jen známým a včera napsal informaci na Facebook, zájem zákazníků byl nad očekávání velký.

„Na to, že na Svatém Kopečku dnes kvůli počasí skoro nikdo není, naše vyčleněná kapacita - což je asi polovina restaurace - byla zaplněna,“ říká Martin Macek. Zákazníci podle něj byli možností si k jídlu sednout nadšeni.

Macek se se svou restaurací připojil k iniciativě Chcípl PES. Ta vládní nařízení kritizuje a na sobotu zorganizovala celostátní protestní akci.

„Čekám, že nějaká hlídka přijede. Něco se asi dít bude,“ říkal krátce po otevření Macek s tím, že případnou pokutu už ani nemá z čeho zaplatit.

A nemýlil se. Restaurace otevřela v 10:30 a po dvanácté skutečně dorazila dvoučlenná policejní hlídka. Pokutu ale neudělila a zákazníky nechala jídlo dojíst. Od jedné hodiny měl Martin Macek otevřené opět jen výdejní okénko.

Nemám z čeho brát

Co bude dál, neví. Je prý už na pokraji sil. „Tento měsíc je pro mě hraniční. Leden ještě dáme, pak to bude kritické. Dál už nemám z čeho brát. To, co lidé z restaurací dostávají od státu, je kolikrát výsměch,“ dodává Macek.

Uvědomuje si, že kvůli porušení pravidel může o vládní dotace přijít. „Ty dotace jsou tak malé, že to raději risknu,“ dodává Macek.

Že by se někdo v jeho podniku mohl nakazit, odmítá. „Nakazit se může spíš v MHD, tam je daleko větší pravděpodobnost,“ myslí si majitel.

Reklama

Doporučované