Hlavní obsah

Otevřely se Bradavice. Areál, kde se natáčel Harry Potter, obnovil provoz

Jak to vypadá ve znovuotevřených Bradavicích?Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

V Londýně se otevřela filmová studia, kde se natáčel Harry Potter. Návštěvníci za vstupenku zaplatí bezmála 1400 korun. Atrakce vydělává rok od roku více peněz.

Článek

Vítejte ve škole čar a kouzel v Bradavicích. Velká síň, která je v tzv. „Making of Harry Potter“ studiu v Londýně, není žádná napodobenina, ale skutečný prostor, v němž se jednotlivé díly populární fantasy ságy natáčely. Nechybí ani původní kostýmy učitelů či ředitele Albuse Brumbála. Navštívit lze při prohlídce koneckonců i jeho pracovnu, společenskou místnost Nebelvíru, učebnu lektvarů a další prostory hradu.

Návštěvníci mohou jít i k Hagridově boudě či do Zapovězeného lesa. V muzeu ale nechybí ani další slavné prostory. Samozřejmostí je Nástupiště 9 a 3⁄4, Příčná ulice, i třeba Gringottova banka.

Test, respirátor, rezervace

„Making of Harry Potter“ studio v Londýně obnovilo v pondělí provoz až po pěti měsících uzavření kvůli šíření nákazy koronavirem. Vstup do Leavesdenských filmových ateliérů je proto i teď možný pouze s negativním testem a respirátorem. Počet návštěvníků je navíc omezený. Vstupenka pro dospělého stojí 47 liber, tedy bezmála 1400 korun, a je prý lepší se rezervovat předem.

Roční tržby Studia Harryho Pottera.

Tržby rok od roku výrazně rostou

Společnost Warner Bros. otevřela muzeum a zábavní areál po dotočení posledního dílu osmidílné filmové ságy. Údajně hlavně kvůli fanouškům. Studio jím ale od konce března roku 2012 vydělává rok od roku stále víc. Před pandemií jeho tržby vyskočily meziročně o celou čtvrtinu na téměř 133 milionů liber, tedy až 3,9 miliardy korun.

Úvodní investice Warneru do areálu ve výši 100 milionů liber se tak vrátily už několikanásobně. Studio navštěvovalo průměrně 6000 lidí za den, ročně tedy uvítalo zhruba dva miliony fanoušků.

Reklama

Doporučované