Hlavní obsah

Nejistota je šílená, dostáváme jednu ránu za druhou, říkají obchodníci

Foto: Seznam Zprávy

Vláda zřejmě až v neděli řekne, zda prodavači, hostinští či kadeřníci půjdou ráno do práce.

Reklama

V pondělí otevřeme, ledaže bychom neotevřeli, stěžují se obchodníci a spolu s nimi další provozovatelé služeb a obchodů. Čelí enormní nejistotě a musí pracovat minimálně na dvou byznysových scénářích.

Článek

Podle současného plánu se Ministerstvo průmyslu a obchodu s Ministerstvem zdravotnictví řídí návrhem tzv. protiepidemického systému PES. V neděli by tak česká vláda měla rozhodnout, zda režim dalších obchodů a služeb posune na stupeň tři a po několika dlouhých týdnech dojde k jejich znovuotevření.

I přesto je však bude provázet řada omezení.

Opatření podle systému PES, zdroj: MZ, MPO.

Firmy jsou připraveny otevřít

„Pohled na aktuální čísla ve mně vyvolává spíše skepsi. Budeme ale respektovat rozhodnutí vlády. Naší rolí je zajistit maximální bezpečí zákazníků i zaměstnanců, nikoliv rozhodovat za vládu,“ řekl za obchodníky šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Takové změny z hodiny na hodinu jsou velmi nepříjemné, minimem pro dobrou přípravu jsou tři dny. Takto nás vláda nutí pracovat na dvou scénářích a zaměstnancům říkat: ‚Asi půjdete v pondělí do práce, ale možná také ne.‘ To je samozřejmě velmi nepříjemné a lidem to zbytečně komplikuje život,“ dodal pro Seznam Zprávy Prouza.

V rámci možností současné situace je ale podle něj většina firem připravena a na otevření netrpělivě čeká. „Jakýkoliv další odklad způsobí další obrovské škody – zejména proto, že třeba pro uzavření malých obchodů nikdy neexistoval důvod a alespoň tuto diskriminaci by vláda měla ukončit bez ohledu na to, jestli jsme ve stupni 3 nebo 4,“ dodal.

Obchodníkům tak aktuálně nejvíce komplikuje situaci nejistota ohledně otevírání a provozu. Otazník stále visí nejen nad pondělním otevřením, ale také nad nedělními nákupy nebo provozem restaurací.

Zdá se však, že většina z nich zatím ve znovuobnovení provozu počátkem příštího týdne věří.

24 hodin na přípravy k otevření? Opravdu málo

„Přes složitost aktuální situace si myslím, že vláda by rozhodně měla být schopná definitivně potvrdit otevření obchodů s delším než 24hodinovým předstihem. Stejně tak si myslím, že by mělo být jasno ohledně nedělního prodeje. Jednak jde o oblíbené adventní nákupy, ale jde i o to, že zavření obchodů v neděli vede k zbytečné koncentraci nakupujících v dalších dnech. Náš byznys dostal tento rok několik ran, a tak bychom rádi alespoň nyní věděli s předstihem, jak budeme moci v dalších dnech fungovat,“ říká ředitel obchodního centra Freeport Fashion Outlet Jan Procházka.

„Jsme sice stále v nejistotě, ale věříme, že v pondělí otevřeme. Návštěvníci centra se mohou těšit na výprodejové akce a slevy, s kterými startujeme standardně až po Vánocích,“ dodává ředitel obchodního centra.

Ve stejný výsledek doufá také jednatel obchodního řetězce KIK Martin Šatný. „S pondělím 30. 11. počítáme, naopak by nás překvapilo, kdyby v neděli padlo jiné, tedy negativní rozhodnutí,“ řekl pro Seznam Zprávy.

„Pro každý obchod definujeme maximální počet zákazníků, a to dle konkrétní prodejní plochy. Pro zákazníky bude připraven omezený počet nákupních košíků. Během prvních dnů předpokládáme, že bude v obchodech jeden zaměstnanec navíc, který bude případně koordinovat provoz, aby si i zákaznicí zvykli,“ popisuje přípravy zástupce řetězce KIK.

Dodává ale, že vzhledem k předvánoční době je tento stav neudržitelný. „Kapacitně tento režim nezvládneme po celý prosinec. Zaměstnance potřebujeme, aby se starali o zákazníky, zboží a obchod celkově,“ dodává.

S blížícím se rozvolněním počítá také majitelka papírnictví v Holicích na Pardubicku Vendulka Ascherlová. Pro její byznys jsou totiž z pohledu tržeb právě Vánoce tím nejzajímavějším obdobím.

Vánoce jsou v prodeji nejdůležitější období roku

„Pondělní rozvolnění opatření, které by znamenalo obnovení našeho provozu, by pro nás bylo samozřejmě velkou pomocí. Právě vánoční nákupy jsou pro nás za celou sezonu nejzajímavějším obdobím roku. Nejvíc se kupují hračky, dekorace a dárková balení,“ říká pro Seznam Zprávy majitelka papírnictví v Holicích na Pardubicku Vendulka Ascherlová.

„Jako problém naopak vnímám rozhodování vlády jen den před možným otevřením. Neustále nás nechávají v nejistotě,“ dodává majitelka.

Kadeřnictví dodržují nejtvrdší opatření

Už týdny se také čeká na obnovení provozu kadeřnictví, která byla stejně jako další podniky nucena doslova během pár hodin zavřít s termínem otevření stanoveným na neurčito. Právě kadeřníci musejí v režimu třetího stupně dodržovat snad nejtvrdší opatření.

„Na provozovny se vztahuje opatření dodržování 15 metrů čtverečních plochy na jednoho zákazníka. Dále nám nařídili jak roušky, tak štíty. Na ty si kadeřníci velmi stěžují, protože se v nich opravdu nepracuje dobře. Jsme v podstatě v situaci jako na jaře,“ říká pro Seznam Zprávy Václav Pražák za Asociace kadeřníků ČR, který sám v hlavním městě provozuje salon Václav Pražák Hair Design.

„Lidé už vědí, že by mohlo dojít k obnovení provozu, a volají s objednávkami a rezervacemi. Jsme za to šťastní, ekonomická situace u nás opravdu není dobrá,“ dodává.

O tom, v jak složité situaci se aktuálně podnikatelé kadeřnických služeb nacházejí, mluví také příspěvek v diskuzi na webu Seznam Zpráv, kde si jedna z kadeřnic stěžuje na nedělní projednávání vlády.

„Ta nejistota je fakt hrozná, čekám, jestli mi otevřou salon, mám již naobjednané lidi, protože potřebuji každou korunu. Jestli nás neotevřou, budu je muset zase všechny odvolat. Pokud to takhle půjde dál, tak pomalu přijdu o všechny klienty,“ píše v příspěvku.

Návaly zaručeny

Podle některých představitelů obchodního sektoru lze navíc očekávat, že se před Vánoci v obchodech a obchodních centrech bude snažit nakoupit co nejvíce lidí. Většina z nich totiž nebude věřit tomu, že se obchody zase nezavřou, říká například Petr Brabec, ředitel nemovitostního portfolia skupiny CPI Property Group.

„Poslední hodiny stále dostáváme dotazy od nájemníků, jak to tedy v pondělí bude. A já na to říkám, že se obchody otevřou, ledaže by se neotevřely. Vypadá to, že opravdu až v neděli se pro tisíce lidí rozhodne o tom, co bude v pondělí. My jsme připraveni, vánoční výzdoba je pověšena, koledy jsou naladěny a také povoláváme další lidi jako posily k očekávaným návalům zákazníků. Drtivá většina obchodníků je připravena na značkách přivítat v pondělí znovu své zákazníky. Předpokládám, že si lidé budou chtít nakoupit co nejdříve, protože nebudou věřit tomu, že se obchody zase nezavřou respektive, že PES nebude více štěkat,“ komentuje aktuální situaci v obchodních centrech Petr Brabec.

I z tohoto důvodu se bude podle Tomáše Prouzy, prezidenta SOCR ČR, svaz snažit projednávat další uvolnění.

„Bude zde řada omezení, ale budeme se snažit co nejvíce prodloužit otevírací doby, aby se nápor zákazníků rozložil, samozřejmostí budou dezinfekce, plexiskla u pokladen a podobně. S tím se budeme muset naučit žít dlouhodobě,“ dodává

Reklama

Doporučované