Hlavní obsah

Otevřená zahrada zámku v Lysicích přilákala přes dvě stovky návštěvníků

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než dvě stovky lidí dnes využily příležitost bezplatně se projít zahradou zámku v Lysicích na Blanensku.

Článek

Poprvé se zahrada pro veřejnost letos otevřela už v sobotu, dnes byla při příležitosti Mezinárodního dne památek přístupná zdarma, řekla ČTK kastelánka Martina Rudolfová.

„Díky uvolnění platnému pro zoologické zahrady se o víkendu mohla otevřít i naše zahrada. A dokud nebude možné kvůli vládním opatřením otevřít i zámek, bude pro návštěvníky přístupná každý víkend od 10:00 do 16:00 za symbolické vstupné 40 korun,“ uvedla Rudolfová. Po otevření vnitřních prostor zámku se zahrada stejně jako budova otevře pro návštěvníky i ve všední dny.

Zahrada však nebude otevřená do konce sezony, jak by se dalo očekávat, pro veřejnost se uzavře pravděpodobně v červnu. Po skončení výběrového řízení totiž přibližně v polovině roku začne její dlouho plánovaná rekonstrukce za 150 milionů korun.

„Obnova zahrady by měla trvat asi dva a půl roku a měla by zahradě vrátit její podobu z konce 19. století. Naštěstí máme k dispozici dostatek materiálů, fotografií i plánů a víme tak, jak zahrada vypadala,“ uvedla kastelánka.

Obnoveny nebudou pouze zeleň, záhony nebo cestičky, ale také veškeré stavební prvky v zahradě. Rekonstrukce čeká promenádní kolonádu krytou pergolou, grottu, ohradní zdi, ale také unikátní fíkovnu s posuvnou střechou z 19. století.

Státní zámek v Lysicích byl původně vodní tvrzí, později přebudovaný na renesanční zámek, který následně prošel barokními úpravami. Loni jej navštívilo více než 29 000 lidí.

Reklama

Doporučované