Hlavní obsah

Otevřená zpověď vévodkyně Meghan. Stejně jako Diana porušila základní pravidlo královské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně ze Sussexu se svým manželem Harrym

Reklama

Britská královská rodina se odjakživa řídila heslem „nic nevysvětluj a na nic si nestěžuj“ a její členové byli ve vyjadřování emocí zpravidla zdrženliví. Královský pár Harry a Meghan se ale nyní rozhodli tuto mantru porušit. Vévodkyně ze Sussexu se rozpovídala o svém rozčarování ze života s královskými povinnostmi, především kvůli neutuchající mediální pozornosti.

Článek

Tradiční zásady britské královské rodiny – zdá se – přicházejí o své pevné hranice. Manželka prince Harryho Meghan si totiž veřejně postěžovala, jak vyčerpávající pro ni je vyrovnávat se s neustálou a nechtěnou pozorností médií. „Nikdy jsem si nemyslela, že to bude jednoduché. Myslela jsem si ale, že to bude spravedlivé,” řekla s odkazem na tlak bulváru vévodkyně ze Sussexu v dokumentárním filmu britské ITV.

„Smyslem života není jenom přežívat. Musíte vzkvétat a musíte se cítit šťastný,” svěřila se o svých pocitech Meghan. „Opravdu se snažím zatnout zuby a sžít se s tímto způsobem života, ale vnitřně mě to velmi poškozuje,” dodala.

Díky, že se ptáte

Její otevřená zpověď v určitých bodech připomíná rozhovor princezny Diany s moderátorem BBC Martinem Bashirem z roku 1995. Matka princů Williama a Harryho se mu tehdy svěřila s tím, jak se v královské rodině cítí izolovaná a nepochopená. Nedostatek pozornosti od ostatních členů rodiny nyní v rozhovoru naznačila i Meghan.

„Děkuji za vaši otázku, protože moc lidí se mě neptá, jestli jsem v pořádku,” odpověděla vévodkyně ze Sussexu redaktorovi ITV Tomu Bradbymu.

Princ Harry chce podle svých slov zabránit tomu, aby se jeho žena ocitla pod podobným tlakem jako jeho matka, princezna Diana. Ta zemřela v roce 1997 při autonehodě v Paříži poté, co řidič jejího vozu narazil do mostního pilíře, když se snažil uniknout bulvárním fotografům.

„Udělám vše, abych ochránil svou rodinu. A já teď mám rodinu, kterou musím chránit,” zněla jeho odpověď na otázku, zda se neobává, že by jeho žena mohla čelit totožnému tlaku jako jeho matka. Z její smrti princ Harry dodnes viní právě média.

Že je vévodkyně ze Sussexu vystavena nejméně příznivým mediálním komentářům z celé královské rodiny, si myslí i britská veřejnost. Potvrzuje to následující průzkum společnosti YouGov.

Královský pár Harry a Meghan tak nedávno rozpoutal válku s britským bulvárem. Vévodkyně ze Sussexu na bulvární list The Mail on Sunday podala žalobu poté, co deník zveřejnil její soukromý dopis otci. Královnin vnuk tehdy uvedl, že se jeho manželka stala „další obětí britského bulvárního tisku, který se pouští do kampaní proti jednotlivcům, aniž by uvažoval o tom, jaké to bude mít následky”.

On sám zase žaluje britské bulvární deníky The Sun a Daily Mirror, a to kvůli údajnému nabourání se do jeho mobilního telefonu. S britským bulvárem se už v minulosti soudil i Harryho bratr William, a to kvůli zveřejnění odhalených fotografií jeho manželky Kate.

Varování před svatbou

Právě kvůli hrozícímu tlaku ze strany médií Meghan před manželstvím s členem královské rodiny varovali její kamarádi. „Britské bulváry ti zničí život,” říkali jí podle deníku BBC. Ona si to ale podle svých slov nepřipouštěla. „Velmi naivně – u nás ve Spojených státech nic takového nemáme – jsem si pomyslela, o čem to mluví? To nedává žádný smysl, nechápu to,” říkala si prý tehdy.

V dokumentu britské ITV se rozpovídal i její manžel, princ Harry, konkrétně o jeho vztahu s bratrem Williamem. Podle jeho slov se oba vydali „jinou cestou”. Dodal ale, že tu pro sebe jako bratři vždy navzájem budou.

Pozornosti médií čelily i dřívější manželky princů. Vévodkyně z Cornwallu Camilla, druhá manželka prince Charlese, si od médií vysloužila titul „nejlínější žena narozená v Anglii ve dvacátém století“. Jízlivým urážkám se nevyhnula ani Kate, vévodkyně z Cambridge a manželka prince Williama. Britská bulvární média ji rovněž označovala za „línou“, dokonce se ji nebála nazvat „rohožkou“. Obě vévodkyně se ale nad urážky ze strany médií povznesly.

Meghan a Harry už podle deníku The Daily Telegraph nejsou nadále ochotní mlčenlivě snášet tlak bulváru, což by se mohlo ukázat jako problematické pro rodinu, která „svůj život celá staletí vedla tradičně v poklidu“.

Pro britskou královskou rodinu tak letos jde o další událost značící změnu v jejích konzervativních zásadách. Před pár dny pak pověsti rodiny uškodily informace o údajném přátelství mezi princem Andrewem a sexuálním delikventem Jeffreyem Epsteinem. Ten měl podle závěrů vyšetřovatelů disponovat seznamem obsahujícím 17 telefonních čísel sloužících ke kontaktování třetího potomka královny Alžběty II.

Podle listu The Daily Telegraph se tak rok 2019 pro britskou královskou rodinu na pozadí těchto událostí mění v další „annus horribilis“, tedy „hrozný rok“.

Reklama

Doporučované