Hlavní obsah

Otevřené školy pro vybrané. Nově do nich smí děti pošťáků i berních úředníků

Foto: Getty Images

V Česku zůstává otevřených 405 krizových škol pro zaměstnance kritické infrastruktury.

Reklama

Vláda v pátek rozšířila seznam profesí, které mohou poslat malé děti do otevřených krizových škol.

Článek

Pro děti učitelů nebo zdravotníků v Česku zůstávají otevřené čtyři stovky škol. Je to součást krizových opatření, aby zaměstnanci v klíčových profesích nemuseli zůstat doma kvůli hlídání. Vláda na pátečním mimořádném zasedání schválila novinku. Do krizových škol mohou nově poslat děti učitelé, zaměstnanci Finanční správy, sociální správy a pošťáci. Týká se to jejich potomků ve věku od tří do jedenácti let.

Podle členů kabinetu jsou to profese a instituce, jejichž činnost je nezbytná pro zvládnutí pandemické krize. „Provoz důležitých úřadů, které pomáhají mnoha lidem, musí být zachován,“ vysvětlila na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), proč na seznam „krizových“ profesí přibyli také zaměstnanci úřadů práce nebo České správy sociálního zabezpečení.

Ve školách bude nově místo také pro děti zaměstnanců mateřských škol, které jako jediné ve vzdělávacím systému zůstávají otevřené. Do krizových škol doposud mohly děti zaměstnanců kritické infrastruktury, aby nehrozil personální kolaps ve zdravotnictví, v sociálních službách nebo u hasičů a policistů.

Především v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních však zavřené školy přinesly další problémy. Třeba v Jihomoravském kraji funguje přes čtyřicet krizových škol, ale rodiče je využívají jen částečně.

Třeba ve Fakultní nemocnici Brno využila možnost jen třetina zaměstnanců, na které se výjimka vztahuje. Často jim vadí komplikovaná výuka na dálku, protože se ve třídách potkávají děti z různých ročníků. Obávají se také vyššího rizika nákazy. „Docházejí k nám děti ve věku šest až jedenáct let a všichni se scházejí v jedné družině,“ uvedl ředitel brněnské Základní školy Svážná Petr Punčochář. Zařízení leží jen pár stovek metrů od bohunické fakultní nemocnice.

Kvůli hlídání malých dětí zůstává několik desítek zaměstnanců bohunické nemonice doma. Týká se to především zdravotních sester, které pak scházejí v přeplněných špitálech.

Školy jsou kvůli epidemii zavřené od půlky října. Měly se částečně otevřít v pondělí, vzhledem k vysokým číslům nakažených koronavirem však vláda toto rozhodnutí oddálila. Zatím není jasné, kdy se děti do škol vrátí. Jak popsal ministr školství Roberta Plaga (za ANO) na Twitteru, největší prioritu mají žáci prvního a druhého ročníku základních škol a také závěrečné ročníky na všech úrovních systému.

Reklama

Související témata:

Doporučované