Hlavní obsah

Otevření škol přehledně: Kdo bude učit? A jak to bude s ošetřovným?

Foto: Profimedia.cz

Jako první se na střední školy mají vrátit maturanti.

Reklama

Vláda v úterý představila plán postupného otevírání škol. Spolu s tím vyskočilo velké množství otázek. Kdy lze nechat děti doma? A dostanu ošetřovné, když děti nebudou smět každý den do školy?

Článek

Budou 15členné skupinky žáků na 1. stupni dopoledne učit učitelé, nebo půjde jen o samostatné řešení domácích úkolů pod dohledem „asistentů pedagogů a vychovatelů“?

Budou to pedagogičtí pracovníci, to znamená například i asistenti. Ministerstvo školství pracuje s představou, že by dopoledne vyučoval učitel nebo pedagogický asistent a odpoledne dohlížel na plnění zadaných úkolů například vychovatel, popsala pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Foto: Ministerstvo školství

Plán postupného otevírání škol podle ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Mají rodiče nárok na ošetřovné, když jejich děti nebudou chodit do školy pravidelně?

Docházka do škol bude i po 25. 5. 2020 podle závěrů úterního jednání vlády nadále regulovaná. Například děti trpící některým z chronických onemocnění nebo děti, které bydlí společně se starším člověkem, se zřejmě do školy nedostanou. Pokud se dítě nebude moci z důvodu regulačních opatření docházky zúčastnit, rodič bude mít na ošetřovné nárok. Navíc zatím není jisté, jestli budou děti chodit do školy každý den. Ovšem za dny, kdy dítě do školy docházet může, a není tedy překážka v zaměstnání, dávka vyplácena nebude, uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková.

Může rodič odmítnout poslat dítě do školy, i když bude otevřená?

Ano, od 25. května bude podle ministerstva návrat dětí na první stupeň základní školy dobrovolný. Mohou zůstat doma, výuka na dálku bude probíhat dál.

Kde je možné nalézt seznam rizikových chorob, které limitují nástup školáka do otevřené školy?

Děti ani nikdo další ze společné domácnosti nesmí trpět žádnou rizikovou chronickou chorobou. V rodině se také nesmí pohybovat člověk starší 65 let.

„Nemoci budou přesně definovány v metodickém pokynu, který vyjde koncem měsíce. Již nyní ale můžeme uvést, že mezi ně bude patřit hypertenze a cukrovka,“ uvedl pro Seznam Zprávy Martin Novotný z tiskového odboru ministerstva zdravotnictví.

Budou fungovat školní jídelny? Jakým způsobem?

Epidemiologové v čele s Rastislavem Maďarem mají do konce dubna připravit manuál, ze kterého bude ministerstvo školství vycházet. Ministr Robert Plaga zmínil, že by stravování mohlo probíhat formou studených obědů, aby nebylo nutné jíst přímo ve školní jídelně.

Už je jasné, kdy budou přijímací zkoušky na střední a vysoké školy? Kdy se to oznámí?

„Já bych mohl vystřelit jakýkoli termín v červnu, ale bylo by to ode mě neférové. V tuto chvíli musíme počkat na jednotlivé vlny. Já to oznámím v dostatečném předstihu tak, aby se školy stihly na přijímačky nachystat a studenti věděli, kdy jednotná přijímací zkouška bude,“ řekl ve středu ministr Plaga. Platí ale, že to bude nejdříve 14 dní po zahájení denní docházky, tedy v případě maturantů nejdříve dva týdny od 11. května.

Je možné, že by přijímací zkoušky nebyly a postupovalo by se například podle průměru z vysvědčení?

S takovým scénářem ministerstvo nepočítá. Bylo by to podle něho vůči žákům nespravedlivé, protože každá škola má vlastní standard hodnocení, především by ale velké množství žáků mělo stejný výsledek, což by například u gymnázií s velkým převisem žadatelů neumožnilo podle tohoto kritéria vybrat budoucí studenty.

Jak se budou nosit roušky ve školách?

Ve společných prostorách, na záchodech a dalších místech budou roušky povinné. Tělesná výchova bude zrušená.

Ve třídách bude o nošení roušek rozhodovat učitel, žáci budou sedět v lavicích po jednom, aby mezi sebou měli větší odstup.

„Roušky budou doporučeny a o nošení rozhodne vyučující. Pokud budou v lavicích při frontální výuce, tak nebudou nutné,“ vysvětlil Plaga. Povinně je budou muset děti nosit jen v případě skupinové práce, nebo pokud se budou po třídě pohybovat v prostoru třídy.

Na tiskové konferenci ministra školství také zaznělo, že děti by měly mít ideálně dvě roušky – jednu na dopolední a jednu na odpolední část pobytu ve škole.

Jak se budou otevírat školky?

Mateřské školky zřizuje obec, ve větších městech potom jednotlivé městské části. Vláda provoz mateřských škol sice nezakázala, ministerstvo školství ale doporučilo, aby svůj provoz přerušily nebo omezily. Většina mateřských škol je v tuto chvíli zavřená, řada obcí čeká na manuál, který epidemiologové slíbili připravit do konce dubna. Ministr Plaga doporučil školky otevřít 25. května.

Reklama

Související témata:

Doporučované