Hlavní obsah

Otevření škol v nedohlednu. Nákup testů se bez nouzového stavu zbrzdí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví podmínilo návrat žáků do škol testováním. Pokud by ale nouzový stav v pondělí skončil, vše se komplikuje. Nakoupit testy mimo nouzový stav by totiž nebylo tak rychlé.

Článek

Ačkoli opozice volá po návratu žáků do škol, spoluzavinila neprodloužení nouzového stavu. A tím se paradoxně návrat žáků zpátky do lavic může zbrzdit.

Strategii, jejímž základem je pravidelné testování žáků, připravuje nyní Ústřední krizový štáb. A jeho šéf a ministr vnitra Jan Hamáček vidí jako největší problém nákup dostatečného množství testů. Bez nouzového stavu totiž bude potřeba vyhlásit výběrové řízení. Jde přitom o dodávku statisíců testů už na konci února.

„Nákup takového množství antigenních testů za několik týdnů bez nouzového stavu je spíše z říše snů,“ upozorňoval Hamáček už ve středu, tedy ještě před hlasováním poslanců, kteří prodloužení nouzového stavu odmítli.

Jeho obavy potvrzuje Michal Továrek, obchodní ředitel firmy QuickSeal. Ta je smluvním distributorem neinvazivních antigenních LEPU testů, které by Hamáček rád ve školách nasadil.

„Asi určitě bychom se do případného výběrového řízení přihlásili, ale v takovém případě (bez nouzového stavu, pozn. red.) je nerealizovatelné, abychom dodávku doručili do termínu, který si stát určil (1. března, pozn. red.),“ řekl Seznam Zprávám Továrek.

Podmínka testování pro alespoň částečné obnovení prezenční výuky je tak v řádu týdnů bez nouzového stavu obtížně realizovatelná. Nyní tedy není vůbec jasné, kdy a jakým způsobem by se školy mohly otevřít i pro žáky, kteří nadále zůstávají na distanční výuce.

Návrh, který připravilo Ministerstvo školství ve spolupráci s rezortem zdravotnictví, počítal s postupným obnovením prezenční výuky od 1. března. Nejprve by se to týkalo závěrečných ročníků středních škol, následně praktické výuky a posléze i devátých ročníků základních škol, zbytku prvního stupně a druhého stupně ZŠ. Podmínkou ale bylo pravidelné testování.

Paragraf na zavření škol

Naopak nic se od pondělí nemění na tom, že školy budou nadále fungovat v současném režimu. Ačkoli během čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny vyslovilo hned několik zákonodárců domněnku, že se školy s koncem nouzového stavu otevřou. Není to ale pravda.

„Zaznělo tady, že když se zruší nouzový stav, otevřou se školy. Ne. Školy podle judikátu mohou zůstat zavřené i bez nouzového stavu,“ řekl při zasedání ministr školství Robert Plaga (za ANO).

A potvrdil toto rozhodnutí i dnes na svém Twitteru.

O pokračování uzávěry škol rozhodne podle něj Ministerstvo zdravotnictví, a to na základě mimořádného opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ten v paragrafu 69 výslovně umožňuje při epidemii nebo nebezpečí jejího vzniku právě školy a školská zařízení uzavřít. Prezenční výuka by tak zůstala stále jen ve speciálních školách a pro žáky prvních a druhých tříd základních škol.

Uzavřít školy lze i podle soudu

Ostatně podle zákona o ochraně veřejného zdraví uzavřelo Ministerstvo zdravotnictví základní, střední a vysoké školy na úplném začátku rozšíření epidemie koronaviru v Česku, a to od loňského 11. března. Vláda ale o dva dny později vyhlásila nouzový stav. Pro školy se sice fakticky nic nezměnilo, legislativně byla ale zakázána školní docházka od 13. března už podle krizového zákona. Podle zákona o ochraně veřejného zdraví pak byly školy uzavřeny ještě na konci dubna a v červnu.

Městský soud v Praze navíc loni v květnu potvrdil, že tento postup je správný.

„Ministerstvo zdravotnictví má v případě epidemie pravomoc za účelem omezení styku nakažených osob s nenakaženými mimořádným opatřením zcela uzavřít školy na území celé České republiky,“ uvedla v rozhodnutí předsedkyně senátu městského soudu Viera Horčicová.

To ale nic nemění na tom, že Ministerstvo zdravotnictví musí opatření dostatečně zdůvodnit.

„Ministerstvo by vždy mělo svá opatření odůvodnit v co nejkonkrétnější možné míře, tak aby veřejnosti bylo zřejmé, z jakých důvodů dochází k omezování práv,“ píše se v rozsudku.

To potvrzuje i odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál.

„Každý ten zákaz musí být správně odůvodněný a cílený. Já nedokážu správně odpovědět na to, jestli je možné, aby ministr zdravotnictví zavřel školy nebo restaurace. Jinými slovy, pan ministr či krajské hygienické stanice si vyhodnotí, jaké aktivity ve školách či restauracích jsou epidemiologicky rizikové, a ty zareguluje. A které rizikové nejsou, tak ty nechá běžet,“ řekl Dostál Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované