Hlavní obsah

Zádrhel u zahrádek: Hospodský musí hlídat míru ve sklenici i na place

Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Zahrádky budou podléhat striktním pravidlům.

Reklama

Češi se příští týden po několikaměsíčním zákazu vrátí na zahrádky restaurací, ovšem za striktních podmínek. Ty otevření některých zahrádek dokonce znemožní. I kontrola testů bude podle hospodských problematická.

Článek

Restaurační zahrádky se budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) otevřít od 17. května. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. Hosté se budou muset prokázat testem, očkováním, nebo proděláním nemoci covid-19.

„Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, příp. samotestů, nebo aby prodělal covid-19,“ uvedl Havlíček. Testy se musejí lidé už nyní prokazovat například ve službách, jako jsou kadeřnictví, kosmetika, manikúra či masáž.

Vláda plánovala, že provoz venkovních prostor stravovacích zařízení uvolní, až počet nakažených koronavirem klesne za sedm dní pod 75 na 100 000 obyvatel. V Česku je k dnešku 101 potvrzených případů nemoci covid-19 na 100 000 lidí.

Pondělní rozhodnutí vítá prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Z mého pohledu je rozvolnění zahrádek krok správným směrem. Zmizí tak lidé, kteří neorganizovaně postávají kolem výdejních okének, vznikne řád, který ale zároveň umožní podnikům znovu otevřít,“ sdělil krátce po zveřejnění informace o dalším rozvolnění Prouza pro SZ Byznys.

„Jde v podstatě o stejné podmínky, které jsou v současné době nastaveny u služeb. Osoba, která se tedy pravidelně testuje například ve svém zaměstnání nebo s cílem navštívit některou ze služeb, bude od příštího týdne moci navštívit také zahrádky. Způsob, jakým se vláda rozhodla alespoň částečně rozvolnit restaurační segment, mi dává smysl,“ okomentoval prezident svazu.

Blížící se termín otevření zahrádek restaurací je dobrou zprávou i podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) Václava Stárka. „Jsme rádi, že to tak dopadlo. Poslední datum o kterém jsme debatovali, byl právě 17. květen. Doufáme tedy, že to nakonec opravdu vyjde,“ sdělil.

Dobrá zpráva, až na 1,5m odstup

„Jediný problém, který v současné době vidíme, je ale odstup zahrádek 1,5 metru od chodníku, což může být v některých místech těžko proveditelné. I přesto jsme ale rádi, že restaurační zařízení mají opět možnost svůj provoz obnovit v režimu, který nebude zahrnovat jen prodej přes výdejní okénko,“ dodal Stárek pro SZ Byznys.

Další otázkou v tuto chvíli je také způsob, jakým se budou dokazovat podmínky pro vstup na zahrádku.

„Zatím nevím, jakým způsobem se bude uznávat testování. Hospodářská komora připravila aplikaci pro tyto účely, jde tedy o to, aby byla co nejdříve zavedena. Obávám se ale, že její zavedení do příštího týdne reálné není,“ připomněl prezident AHR ČR.

Kontrolovat testy bude problém

Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner vidí ale v zavedení podmínky testů u hostů zahrádek problém. Jejich kontrola totiž podle něj bude těžko proveditelná.

„Celá pravidla, která vláda určila pro rozvolnění restauračních zahrádek, se mi zdají velmi vágní. Kontroly testů si nedokážu prakticky představit. Je třeba, aby nám stát legislativou řekl, jak tu kontrolu provést, zatím to nikde ukotveno není a hospodský si vlastní způsob udělat nemůže,“ sdělil pro SZ Byznys Luboš Kastner.

„Aktuálně si proto tvoříme právní rozbor celé situace rozvolnění. Musíme roli hospodských v této situaci ukotvit a bez pomoci státu to jednoznačně nepůjde,“ dodal.

Podle něj by diskuze o legislativním zakotvení role restauratérů v rámci kontrol testovaných zákazníků mohla vést k tomu, že Ministerstvo zdravotnictví přehodnotí jejich rozhodnutí a uchýlí se k „lepším nástrojům trasování nákazy“.

Kompenzace musí zůstat i po 17. květnu

Zároveň upozornil, že za běžného stavu zahrádka představuje 20 až 30 procent dodatečných tržeb, někomu se tak ani nevyplatí ji otevřít. Je tedy potřeba, aby provozovatelé gastronomických podniků měli nadále možnost čerpat vládní kompenzace.

„Nemůžeme žít z kompenzací, ale z tržeb. Protože dochází k rozvolnění pouze zahrádek, budeme dále požadovat pokračující kompenzace pro gastro obor, dokud nebudeme kompletně rozvolnění. Vláda musí počítat s tím, že i tento stav nám bude muset nějak vykompenzovat.

Restaurace, bary a kavárny musely loni na jaře zavřít od 14. března. Hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května. Další nucené uzavření nastalo od 14. října, trvalo do 2. prosince. Následně ale platila pro gastronomická zařízení výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Stravovací podniky jsou znovu uzavřené od 18. prosince. Občerstvení mohou prodávat jen přes výdejní okénka či rozvoz.

Reklama

Doporučované