Hlavní obsah

Otevření zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou oddálí filmové natáčení

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Státní zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku, ve kterém v polovině dubna začala rekonstrukce elektroinstalace asi za 25 milionů korun, po 10. květnu neotevře, i když to protiepidemická opatření dovolují.

Článek

„Areál budou mít v následujících dnech propůjčený filmaři pro natáčení pokračování série o habsburské panovnici Marii Terezii. Otevře nejdřív 20. května,“ řekl kastelán zámku Radim Petr.

Místo chystání návštěvnických tras se na zámku nyní expozice vyklízejí, protože filmařský štáb bude interiéry zařizovat podle vlastních představ. Sály už jsou většinou prázdné, na přemístění čeká už jen mohutný kulečníkový stůl v pánském pokoji, který návštěvníci znají z prohlídkové trasy B. „V pondělí přijede stavba (filmařů), do středy si budou připravovat dekorace. Ve čtvrtek, pátek a sobotu filmují a neděle pondělí likvidují. Pak si tam budeme moci nastěhovat svoje věci my a teoreticky bychom mohli 20. května otevřít,“ řekl Petr.

Pokud zůstanou do té doby v platnosti stejná omezení provozu památek jako dosud, bude trasa B zřejmě jedinou přístupnou na zámku. Zatím totiž nejsou povolené hromadné prohlídky, návštěvníci ale mohou památky individuálně procházet. Na to, aby veřejnost mohla i na prohlídkový okruh A a byla zároveň dobře kontrolovatelná, nemá zámek dostatek průvodců.

Oprava elektrických rozvodů na zámku potrvá tři roky. Někde jsou ještě z doby druhé světové války, naposledy se upravovaly asi před 50 lety. Zatím se pracuje ve východním křídle, které slouží jako depozitář. Dřív v něm bývala škola, kasárna i lazaret z doby napoleonských válek.

Původní renesanční tvrz v Jaroměřicích nad Rokytnou byla koncem 16. století přestavěna na zámek. Svou barokní podobu objekt získal přestavbou v letech 1700 až 1737. Nejslavnější éra zámku je spojena s Janem Adamem Questenberkem (1678-1752), který v Jaroměřicích organizoval bohatý kulturní život. Jaroměřice tehdy měly velkou knihovnu, galerii, divadlo a vlastní kapelu, v jejímž čele stál skladatel František Antonín Míča.

Návštěvnost jaroměřického zámku loni poznamenala omezení spojená s koronavirem, přišlo asi 22.000 lidí. Návštěvnost v roce 2019 byla takřka 33.000 lidí, sdělila už dřív Markéta Slabová, mluvčí jihočeského pracoviště Národního památkového úřadu, který zámek spravuje.

Reklama

Doporučované