Hlavní obsah

Otevřít už hospody a kadeřnictví? Plán vlády rozděluje veřejnost

Foto: vlada.cz

Jeden ze čtenářů Seznam Zpráv, kteří se nyní aktivně zapojují do nových diskusí pod jednotlivými články, postavil ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka před obtížné dilema: „Jsou důležitější Vánoce, nebo životy našich občanů?“

Reklama

Tento článek vznikl z názorů vás čtenářů na chystané otevření obchodů a služeb. „Chápu ministra obchodu, že má nějakou zodpovědnost. Ale musí si rozmyslet, zda jsou důležitější Vánoce, nebo životy,“ míní například Jakub Vokáč.

Článek

Vláda má v neděli rozhodnout, zda Česko přejde do třetího stupně rizika nemoci covid-19. V pondělí by se pak díky tomu měly otevřít obchody, restaurace, fitness centra, kadeřnictví a další služby.

„Dle zkušeností od nás i z ostatních států žádná správná varianta neexistuje. Všude v Evropě funguje de facto systém brzda–plyn,“ komentuje tento plán například Aneta Kovacsova.

Jde o jednu ze čtenářek, které se již zapojily do nově otevřených diskusí pod články Seznam Zpráv.

Aneta Kovacsova reaguje na komentář Rozvolňování je riskantní, můžeme znova zaplatit vysokou cenu. Svůj názor ještě rozšiřuje o drobnou glosu: „A jestli budou, nebo nebudou normální Vánoce? Myslíte jako ty, kde se lidé mačkají v nákupácích, podlézají svým šéfům v čelenkách se sobími parohy na trapných firemních večírcích, padají únavou po třech dnech přejídání se a objíždění příbuzných z celé republiky nebo se tlačí ve frontách u nacpaných vleků? No děkuji, já to klidně letos oželím v zájmu veřejného blaha.“

Jakub Vokáč se přidává. „Je zajímavé, že na jaře, kdy přibývalo zhruba patnáct lidí denně, zavřeli všechno. Ale teď, když přibývá několik tisíc lidí denně a ještě pořád je zahlcen zdravotnický systém, už chtějí vše otevřít? Pánové Blatný a Havlíček si vůbec neuvědomuji riziko. Chápu pana Havlíčka, že jako ministr průmyslu a obchodu má nějakou zodpovědnost. Ale musí si uvědomit, zda jsou důležitější Vánoce, nebo životy našich občanů,“ míní.

„Myslím, že je lepší ještě chvilku vydržet. Vůbec by se mi nelíbilo, aby v době vánočních svátků byly počty pozitivních pacientů na úrovni patnácti tisíc. Rozvolnění od 30. listopadu za to podle mě nestojí,“ připojuje se Hana Vránová.

Ostatně také premiér Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že se statistiky epidemie covidu-19 nezlepšují tak, jak si vláda představovala. „Situace stále není dobrá, je důležité rozvolňovat s rozmyslem,“ řekl, aniž by ovšem dodal, zda jeho stanovisko ovlivní chystané pondělní uvolňování opatření.

Řada čtenářů ovšem v nových diskusích Seznam Zpráv samozřejmě zastává i opačný názor. Často jde o lidi, jichž se opatření přímo existenčně dotýkají. „Letos jsem kvůli vládním opatřením musela zavřít už podruhé. Jsem kadeřnice a výdejové okénko ani e-shop mi nepomohou. Dostáváme 500 korun na den, ale povinnost platit pojistné a vše okolo zůstala a na to ta částka opravdu nestačí,“ konstatuje Martina Vašíčková. „Můj názor je, že my, malé provozovny a obchody, si ohlídáme počet zákazníků i dezinfekci bez problémů. Velcí jsou privilegovaní a státní zaměstnanci, pokud jsou doma, nedostávají jen deset tisíc na měsíc. Chápu, že ti, kteří své peníze stále dostávají, rozvolňovat nechtějí, ale my si to zvládneme ohlídat a zkrachovat opravdu nechceme. I my máme rodiny, které živíme, a výdělek potřebujeme. Kdo nezažil, neví.“

Michal Klass pak připojuje obecnější zamyšlení. „Proboha, vždyť tohle už není život, ale přežívání. Vy snad nevidíte ty následky, které jsou ještě násobně horší než samotný covid-19? Koronavirus nezmizí ani náhodou. Tak jako žádný z ostatních virů, bakterií nebo nemocí,“ míní.

Klass si klade řečnickou otázku, zda bude společnost nadále přežívat v izolaci. „Žádná nemoc si nezaslouží, aby kvůli ní přestali lidé normálně žít. Nemoci a smrt byly vždy součástí života, ale ještě se nikdy kvůli nim nepotlačovala základní práva a svoboda lidí.“

Skóre PES každopádně ve čtvrtek zůstalo na 57 bodech. Ve třetím z pěti stupňů pohotovosti se tím pádem drží čtvrtý den. V pondělí podle dat ministerstva zdravotnictví přibylo více než 4 300 nových případů koronaviru, v úterý přes 5 800 a ve středu více než 4 900. Takzvané reprodukční číslo, které skóre mimo jiná kritéria zahrnuje, ale stouplo na 0,96. Pokud by překročilo jedničku, zvýšilo by to skóre o pět bodů, což by při zachování bodů za další kritéria znamenalo návrat do čtvrtého stupně.

Reklama

Doporučované