Hlavní obsah

Překotné rozvolnění spustilo boj o zdroje mezi restauratéry

Foto: Ostravarna, Seznam Zprávy

Restaurace a hospody jedou na adrenalinu. V pondělí se nečekaně mohou znovu otevřít, a to bez strachu ze sankcí. Vedle příprav na pondělí je však třeba zajistit i dnešní provoz na zahrádkách.

Reklama

Hospody, restaurace, bary, kasina a další podniky se v pondělí otevřou. SZ Byznys zjišťovaly, jak jsou na rychlé rozhodnutí nového ministra zdravotnictví připraveny.

Článek

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ohlásil, že ministerstvo bude respektovat verdikt Nejvyššího správního soudu a přestane bránit hospodám a dalším provozovnám v podnikání do té doby, než o tom rozhodne Ústavní soud.

Provozovatelé restaurací a hospod jsou navzdory platícím omezením i večerce, která jim stále přikazuje vyhnat hosty maximálně ve 22:00, nadšeni. Nemusí se bát, že i přes ujišťování právníků o tom, že mohou otevřít, je za to stát nebude nijak sankcionovat. Začíná jim však tvrdý boj o zdroje.

„Jasně, že jsem moc rádi, že se vrátíme do normálu. Ale bude teď závod o lidi a o suroviny. Když jsem lidem oznamoval, co nás čeká, měli oči navrch hlavy, ale jdeme na to. Bude to nesmírně těžké přemluvit dodavatele, kteří zavážejí jednou až třikrát týdně, aby přijeli v sobotu a v neděli a přivezli vše, co potřebujeme – i oni budou mít omezené zdroje,“ říká majitel Café Louvre a prezident Asociace restauratérů Apron Sylvio Spohr.

Foto: Perfect Canteen, Seznam Zprávy

V kuchyních sítě Perfect Canteen je rušno. Na pondělí se připravuje vše, co jde.

Podobné to bude podle něj se sháněním pracovníků. Suroviny a lidé jsou limity, které mnoho restaurací kromě extrémně krátkého času omezují. „V neděli uvidíme, jak jsme na tom a o kolik budeme případně lehce omezovat denní menu. Ale stále platí, moc se těšíme,“ dodává majitel Café Louvre.

Podobně mluví i spolumajitel Perfect Canteen, což je síť 20 restaurací v Praze, Brně a ve Středních Čechách, které mají jen vnitřní prostory, čili se jich otevření zahrádek netýkalo. „Jsme rádi, že se byznys vrací zpátky, je to radost. Sice jsme několikrát upozorňovali, že restaurace to potřebují vědět alespoň pět dní dopředu, takže to nyní bude boj, ale vyvineme maximální úsilí, aby se to povedlo, vždyť to je náš podnik,“ říká Filip Sajler.

Až v neděli tak bude podle stupně příprav rozhodovat o tom, které ze sítě restaurací se otevřou už v pondělí, které ve středu a které o týden později.

„Mnoho věcí včetně údržby zařízení máme připraveno, protože jsme se chystali na otevření 14. června, ale vše nachystat nešlo. Ale samozřejmě dnes a o víkendu se budeme snažit i v kuchyni předpřipravit vše, co jde, tedy primárně navařit základní věci, jako jsou vývary, základní omáčky a rozchodit celý systém na původní ‚běžný‘ provoz. Otázkou však dále je, kolik přijde hostů,“ uvažuje spolumajitel Perfect Canteen.

Podnik s otevřením vnitřních prostor, do kterých se s rozestupy vejde v průměru 200 lidí na každou restauraci, uzavře výdejová okénka, ale nechá si e-shop s rozvozem chlazených jídel, který spustil v druhém loňském lockdownu.

„Ukázalo se, že lidé mají zájem o to nechat si dovézt dobré připravené jídlo do lednice a vyndat si ho během týdne tak, jak potřebují. Bereme to jako novou součást našeho podnikání, kterou budeme rozvíjet, i když nemůže nahradit hlavní provoz,“ dodává Sajler.

Luboš Kastner, který má v Asociaci malých a středních podniků ČR na starosti gastronomické podniky, je přesvědčen o tom, že v pondělí se bude snažit otevřít každý, koho covid dosud neskolil, což může být až čtvrtina podniků z předpandemických zhruba 35 tisíc. „Odhaduji, že stihne otevřít každý, i třeba v provizorních podmínkách a ne s celou nabídkou. Každý hospodský se nyní, hádám, těší a rozhodně bude mít ‚pěkný‘, myslím velmi perný víkend,“ říká.

Foto: Ostravarna, Seznam Zprávy

Majitel restaurace U jubilejní Michal Ripp kontroluje, kolik tankového piva musí rychle objednat na pondělí.

Slova těch, kteří provozují restaurace v regionu, jeho myšlenku potvrzují.

„Hurá. Vzhledem k tomu, že jsme za celou pandemii nezaznamenali ani jediný vytrasovaný případ související s naší restaurací, tak to považuji za logický krok. Konečně budeme moci přivítat hosty uvnitř naší Ostravarny a nebudou muset v chladném počasí sedět venku. Vzhledem k tomu, že jsme úspěšně prodávali během pandemie jídlo i pivo přes okénko, to pro nás nebude znamenat žádnou komplikaci. Také spolupráce s Ostravarem funguje bezvadně, takže rychle přiobjednáme pivo a těšíme se na pondělí,“ říká Michal Ripp, majitel restaurace U jubilejní.

Radim Pečka z Tankovny U koně je překvapen, že vláda rozhodla ze dne na den, ale i on to vítá. „Samozřejmě, že otevřeme. Během pandemie jsme ve spolupráci s Ostravarem kompletně přestavěli hospodu, takže o víkendu vše vypulírujeme a vydezinfikujeme a otevíráme. Zboží, pivo, suroviny nejsou problém, protože jsme fungovali jako zahrádka,“ dodává majitel ostravské restaurace.

Reklama

Doporučované