Hlavní obsah

Žádné střídání. Do škol se vrátí celé třídy. Ministři představili scénář

Živý přenos tiskové konference z Poslanecké sněmovny.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

18. listopadu se do školních lavic mají vrátit nejen žáci 1. a 2. tříd, ale i žáci speciálních škol. Ministři školství Robert Plaga a zdravotnictví Jan Blatný v Poslanecké sněmovně odhalili plán opětovného otevírání škol.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) ráno pro Českou televizi uvedl, že by se žáci prvních a druhých tříd mohli vrátit do lavic už příští týden ve středu. Pokud se epidemická situace v Česku bude vyvíjet jako dosud, tedy pozitivně. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) to potvrdil.

„Můžeme oznámit dobrou zprávu, že 18. listopadu se do našich škol vrací zpět žáci prvních a druhých ročníků, vrací se žáci přípravných tříd základních škol a vrací se také žáci škol speciálních,“ uvedl Plaga.

Děti se do škol vrátí v celých třídách, nebudou se tedy rozdělovat na skupiny. Ministr školství dále dodal, že budou rovněž fungovat školní družiny a jídelny. Školy ale budou muset zajistit, aby nedocházelo k mísení jednotlivých kolektivů. Stejná třída se tedy bude společně vyučovat, chodit na oběd i trávit čas v družině.

„Budou nutná režimová opatření. Roušky se budou nosit ve společných prostorách i po celou dobu výuky ve třídách,“ upřesnil Plaga.

Ještě větší apel pak bude Ministerstvo školství směřovat k větrání tříd. Podle Plagy by mělo probíhat nejen po konci hodin, ale i v jejich průběhu. Povolen nebude zpěv ani tělocvik. Pohyb dětí na vzduchu je ale podle ministra školství vítaný.

Kdy se vrátí další?

Po první skupině žáků by se do tříd měly vracet závěrečné ročníky základních, středních a vyšších odborných škol. Kdy to ale nastane, zatím není jisté.

„V pátek na datové konferenci Ministerstva zdravotnictví bude představena tabulka první úrovně, která stanoví opatření a jejich provázanost. Je to pět úrovní opatření a jsou v různých oblastech, teď to ale komentovat nebudu. Tato tabulka ještě projde Radou vlády pro zdravotní rizika. Tabulky, které kolují různě po internetu, prosím ignorujte,“ řekl pouze ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s odkazem na tabulku iniciativy KoroNERV-20, která odhad různých opatření podle pěti úrovní už představila.

Už dříve ale ministři zdravotnictví a školství komentovali, že jednotlivé stupně otevírání škol by mělo oddělovat 14 dní, aby bylo možné každý krok vyhodnotit.

Zatím je ale jisté pouze to, že se do škol budou smět na individuální konzultace vrátit žáci a studenti, pro které distanční výuka není vhodná, ať už z technických, nebo jiných důvodů.

„Bude o tom rozhodovat ředitel a bude to určeno pro ty žáky, kteří doma nemají dostatečné podmínky pro výuku,“ dodal Plaga.

Ministr školství zároveň apeloval na firmy, aby ještě ve větší míře umožňovaly zaměstnancům pracovat z domova, a tak se omezil počet kontaktů. Díky tomu by se podle Plagy mohl urychlit návrat i ostatních žáků a studentů do škol.

Reklama

Doporučované