Hlavní obsah

Otrava hrozí i ptákům. Plošné trávení hrabošů naštvalo ornitology i Brabce

Zemědělci mohou od pondělka plošně trávit hraboše, kteří jim ničí úrodu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rozhodnutí o plošném trávení hrabošů toxickým přípravkem vyvolalo roztržku mezi ministerstvy zemědělství a životního prostředí. To se obává plošného úhynu ptáků či menších savců. Zemědělci zatím s aplikací vyčkávají.

Článek

Zemědělci, kterým přemnožený hraboš polní likviduje úrodu, dostali od Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) svolení k plošné likvidaci tohoto hlodavce. Ústav, který spadá pod Ministerstvo zemědělství, v pondělí vydal povolení k plošné aplikaci přípravku Stutox II na území nejvíce postižených okresů. Rozhodnutí naštvalo nejen ornitology a ochránce přírody, ale i Ministerstvo životního prostředí. To má pocit, že ho zemědělští úřednící obešli.

„Ministerstvo zemědělství s námi nedostatečně komunikovalo. Žádost o stanovisko jsme obdrželi s jednodenním termínem, na naše stanovisko ani nevyčkali,“ řekl Seznamu ředitel odboru druhové ochrany Ministerstva životního prostředí Jan Šíma. Podle něj je to zásadní nedostatek v přípravě před vydáním rozhodnutí o výjimce v případě použití Stutoxu.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) rozhodnutí dokonce označil za „návrat o 50 let zpět“. Plošným použitím přípravku se podle něj porušuje zákon o ochraně přírody a krajiny. Dle ministerstva je takové použití velice rizikové pro mnoho živočichů. „Řada živočichů, kteří se živí semeny, se mohou dostat k těm granulím a přímo uhynout,“ sdělil Seznamu Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany Ministerstva životního prostředí.

Z možného plošného použití nejsou nadšení ani ornitologové. „Problém té látky je, že je neselektivní a zabíjí víceméně veškeré živočichy, kteří ji pozřou, ten přípravek je na bázi vojtěšky,“ uvedl Václav Zámečník z České společnosti ornitologické.

Otrávit se podle Zámečníka mohou jak hrabaví ptáci, kteří sezobnou rovnou granuli Stutoxu, ale k takzvané sekundární otravě může dojít i u dravců, již si uloví otráveného hraboše. „Je laboratorně prokázáno, že k tomu může dojít. Zvíře, které pozře chemikálii, nehyne okamžitě, ale do několika hodin. V té krajině se pohybuje a nechová se standardně, což může přilákat právě pozornost predátora a riziko, že spořádá svoji kořist včetně jedu, může narůst,“ vysvětlil ornitolog. Ohrožení jsou podle něj třeba čápi, krkavcovití či sovy.

Podle informací z tiskové zprávy Ministerstva zemědělství zatím žádný zemědělec k plošné aplikaci přípravku nepřistoupil. Na rozhodnutí a doporučení Státní rostlinolékařské správy čekají i v zemědělském podniku AG Skořenice na Orlickoústecku. Hraboši jim likvidují travnaté louky, ze kterých společnost získává krmivo pro své dojnice.

„Jsme na jedné z 370 ha luk, které používáme na produkci krmiva pro dojnice. Provádíme tam zpravidla 3 seče. Letos jsme na téhle louce neudělali ani první,“ ukázal předseda představenstva Martin Pícha louku, na které jsou znatelné nory hlodavců a také vykousané trsy trávy. „Hraboši je zasažená už od jara, vidíte, že ten porost je značně proředěný. Odhaduju, že tady zůstalo zhruba 20 procent rostlin, které by tu normálně byly,“ uvedl Pícha.

Anketa

Souhlasíte s postupem Ministerstva zemědělství, které povolilo plošné trávení hrabošů?
Ano
17,9 %
Ne
82,1 %
Celkem hlasovalo 3432 čtenářů.

Přemnožení hrabošů je podle něj důsledkem přetrvávajícího sucha. Na loukách v okolí Skořenic byli hraboši vždy, ale v rozumných počtech. „Provádíme preventivní sečení, také na louky rozmisťujeme takzvané berličky pro dravce, aby z nich mohli hraboše lépe lovit. Dříve nám velmi pomáhala Tichá Orlice, která se vždy do luk rozlila a hraboši se utopili,“ řekl. Kvůli sílícímu suchu se však Tichá Orlice ze břehů nevylila už několik let.

Pokud zemědělský podnik nezakročí plošně, příští rok by už nemuseli mít krávy čím krmit. „Na příští rok bychom na nich opravdu už nic nesklidili. Tam, kde to bude možné, provedeme orbu. Někde to možné bohužel není, tam proto opravdu zvažujeme aplikaci Stutoxu. Každý zemědělec, který látku plošně použije, to bude muset nahlásit na ÚKZÚZ. A resort životního prostředí bude vymáhat dodržování předpisů v oblasti životního prostředí. Vydání nařízení o aplikaci Stutoxu neznamená, že by neplatily ostatní limity, zákony,“ upozornil Šíma.

Ministerstvo zároveň přes Českou inspekci životního prostředí bude žádat ÚKZÚZ, aby jej informoval o všech nahlášených aplikacích.

Ministr zemědělství Miroslav Toman svolal na pátek mimořádné jednání. Odborníci by tam měli probrat vhodný postup pro likvidaci kalamitně přemnoženého hraboše polního. „Součástí jednání bude i zhodnocení, jestli zachovat povolení pro plošnou aplikaci přípravku na ochranu rostlin v nejhůře postižených lokalitách,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Reklama

Doporučované