Hlavní obsah

Skripalovou propustili z nemocnice, podle sestřenice bude žádat o politický azyl

Agentovu dceru po útoku Novičokem propustili z nemocnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Julija Skripalová, kterou čerstvě propustili z nemocnice po útoku Novičokem, má žádat o politický azyl. Bližší informace prý podle sestřenice brzy podá na tiskové konferenci.

Článek

Dceru bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala Juliji, která byla na počátku března spolu se svým otcem otrávena nervově paralytickou látkou, propustili z nemocnice. Informaci britských médií potvrdila zástupkyně nemocnice v Salisbury Christine Blanshardová. Podle stanice BBC byla Skripalová v pondělí odvezena na bezpečné místo. Její léčba však opuštěním nemocnice nekončí.

Podle Blanshardové se zlepšuje i zdravotní stav Skripala. „I když se uzdravuje pomaleji než Julija, doufáme, že i on bude moci nemocnici v pravý okamžik opustit,“ uvedla Blanshardová. Oba pacienti podle zástupkyně nemocnice „výjimečně dobře“ zareagovali na léčbu, kterou jim lékaři v Salisbury poskytli.

Skripalová požádá o politický azyl. Ruské agentuře Interfax to řekla její sestřenice Viktorija Skripalová. Julija prý brzy uspořádá tiskovou konferenci, na níž své rozhodnutí oznámí. Kde se má o azyl ucházet, Viktorija neví.

Britská premiérka Theresa Mayová propuštění Skripalové z nemocnice přivítala. Stejně reagovalo i ruské velvyslanectví v Londýně, které ale zároveň vyzvalo britské úřady, aby ruské straně „okamžitě“ předložily důkazy o tom, že Skripalová jedná z vlastní vůle.

„Potřebujeme okamžité důkazy, že to, jak se s ní zachází, se děje z její vlastní vůle,“ citovala z prohlášení ambasády agentura TASS. Pokud budou Skripalovi tajně přesídleni, aniž by bylo možné vyslechnout jejich verzi událostí, bude to Rusko podle zastupitelského úřadu považovat „za únos dvou ruských občanů nebo přinejmenším jejich izolaci“.

Bývalý dvojitý agent Skripal a jeho dcera Julija byli otráveni na počátku března v jihoanglickém městě Salisbury. Od té doby byli hospitalizováni v místní nemocnici. Podle Británie použil kdosi k jejich otrávení nervově paralytickou látku Novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu.

Reklama

Doporučované