Hlavní obsah

„Otrávila mě policie.“ Izraelský bojovník proti vakcínám zemřel na covid-19

Foto: Facebook.com/1785022565

Izraelský bojovník proti vakcínám Hai Šoulian.

Reklama

V pondělí zemřel na následky koronaviru izraelský bojovník proti vakcínám Hai Šoulian. V nemocnici tvrdil, že ho otrávila policie.

Článek

V pondělí ráno zemřel ve Wolfsonově lékařském centru v Holonu na následky nákazy koronavirem známý aktivista proti očkování Hai Šoulian. Aktivista na sociálních sítích vyzýval své příznivce, aby se nenechali proti viru očkovat, a to pod titulkem: „Žádná epidemie neexistuje - vakcína je zbytečná a nebezpečná.“

Šoulian, který se proti koronaviru odmítal očkovat, byl před dvěma týdny zatčen na demonstraci v Jeruzalémě, jejíž účastníci se chtěli vymezit proti tzv. zelenému pasu. Krátce po převozu k soudu se Šoulian začal cítit špatně. Po příjezdu do nemocnice mu vyšel pozitivní test na koronavirus.

Šoulian nahrál na sociální sítě video ze své hospitalizace.

Jeho zdravotní stav se v posledních dnech znatelně zhoršil, Šoulian později již potřeboval pomoc při dýchání. V sobotu sdílel fotografii, na které byl připojen k ventilátoru, a popsal závažnost své nemoci. „Jsem v kritickém stavu, nejsem schopen mluvit a reagovat na lidi. Nemám žádný kyslík. Nedostatek kyslíku je hrozná a strašná věc,“ napsal.

„Jsem napojen na kyslíkový přístroj, bez kterého se dusím. Když ho odpojím a ujdu tři metry - omdlím. Silně kašlu a hodně se dusím,“ dodal Šoulian.

Později si Šaulian na videu stěžoval na způsob, jakým s ním zacházeli na policejní stanici, kde byl zatčen. Uvedl, že mu policisté položili nohy na krk. „Jeruzalémská policie se mě pokusila otrávit. Nikdy v životě jsem se takhle necítil. Kdyby se mi něco stalo - vězte, že je to pokus o atentát,“ tvrdil Šaulian.

Šoulian ve videu uvedl, že věří, že se „s Boží pomocí“ do dvou až tří týdnů uzdraví. Rovněž se ohradil proti vládnímu systému tzv. zelených pasů, které omezují vstup na mnoho míst akcí. Účastnit se v Izraeli mohou pouze očkované osoby, případně ti, kteří covid-19 prodělali nebo mají negativní výsledek testu na koronavirus.

„Zelený pas nemá nic společného s koronavirem. Nemá nic společného s očkováním. Jde o donucovací prostředek. Říkám vám, tohle je pokus o mé odstranění,“ uvedl Šoulian. Po jeho smrti se ozvali i další bojovníci proti vakcínám s dalšími nepodloženými tvrzeními. U posledního příspěvku, který Šoulian sdílel na Facebooku, se sešlo mnoho komentářů, podle nichž jej izraelské úřady zavraždily.

Reklama

Doporučované