Hlavní obsah

Otravu Navalného Novičokem potvrdili i ve Francii a Švédsku

Foto: Profimedia.cz

Před budovou nemocnice, ve které se Navalnyj nachází, hlídkuje policie.

Reklama

Otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného nervově paralytickou látkou ze skupiny Novičok nezávisle potvrdily také specializované laboratoře ve Francii a Švédsku. Oznámila to v pondělí německá vláda.

Článek

Německo podle mluvčího vlády Steffena Seiberta požádalo Francii a Švédsko jako další evropské partnery o nezávislé prověření německých důkazů. „Výsledky tohoto přezkoumání speciálními laboratořemi ve Francii a Švédsku jsou nyní zde a potvrzují německý důkaz,“ řekl Seibert.

Už dříve německá vojenská laboratoř potvrdila přítomnost Novičoku ve vzorcích pacienta, který se léčí na berlínské klinice Charité. Do Berlína byl převezen v kómatu několik dní poté, co během letu ze Sibiře do Moskvy 20. srpna zkolaboval a byl hospitalizován v Omsku.

Vláda oznámila zjištění laboratoří poté, co byla do vyšetřování případu zapojena Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), píše agentura DPA. Mluvčí německé vlády Seibert v pondělí řekl, že také OPCW obdržela vzorky, které nechala otestovat ve svých referenčních laboratořích.

„Nezávisle na stále běžícím zkoumání OPCW tak nyní už tři laboratoře přinesly důkaz, že příčinou otrávení pana Navalného byla nervová bojová látka ze skupiny Novičok,“ prohlásil Seibert.

Navalného spolupracovníci obviňují ruského prezidenta Vladimira Putina, že dal k otravě opozičního vůdce příkaz, což Kreml rezolutně odmítá. Moskva naopak obvinila Západ, že se snaží Rusko očernit.

Seibert v pondělí rovněž zopakoval požadavek Německa, aby Rusko záležitost samo vysvětlilo. „Znovu vyzýváme Rusko, aby podalo vysvětlení toho, co se stalo,“ uvedl Seibert a také zopakoval, že otrava Novičokem znamená „vážné porušení“ úmluvy o chemických zbraních.

Podle britských vyšetřovatelů byl Novičokem v březnu 2018 v anglickém Salisbury otráven také někdejší agent ruské rozvědky Sergej Skripal. Za pachatele byli přitom označeni agenti ruské tajné služby. I to Moskva popírá.

Minulý týden němečtí lékaři oznámili, že Navalnyj byl probuzen z umělého spánku. Zatím není jasné, kdy nemocnice oznámí aktuální informace o stavu pacienta.

Reklama

Doporučované