Hlavní obsah

Otravu Skripala schválil Kreml, tvrdí americká média. Moskva ukázala prstem na britské tajné služby

Kreml schválil útok jedem v Británii, tvrdí americká média. Lavrov naznačil, že útok provedli Britové.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Šlo údajně o tak promyšlený a riskantní útok, že je nepravděpodobné, aby ho někdo provedl bez souhlasu z nejvyšších míst ruské vlády, píše americký list The New York Times.

Článek

Otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v britském Salisbury pravděpodobně schválil Kreml. Uvedl to list The New York Times s odkazem na nejmenované britské zdroje seznámené s předběžnými závěry vyšetřování.

Šlo údajně o tak promyšlený a riskantní útok, že je nepravděpodobné, aby ho někdo provedl bez souhlasu z nejvyšších míst ruské vlády. Vrah navíc musel projít odpovídajícím výcvikem a uměl zacházet s chemickými zbraněmi.

Britské úřady podle The New York Times pracují s teorií, že vrah, jenž měl jednat na pokyny ruské vlády, přišel 4. března ke Skripalově domu v Salisbury a nervovým jedem Novičok pravděpodobně potřísnil kliku u dveří. To otrávilo nejen bývalého agenta, ale i jeho dceru Juliji.

„Pokud byl jed skutečně na klice, naznačovalo by to spoustu věcí. Znamenalo by to, že někdo s tímto materiálem ve Velké Británii musel být,” uvedl Richard Guthrie, expert na chemikálie a redaktor CBW Events. „Aby vrah mohl zanechat látku na tomto místě, musel by mít značné znalosti v oblasti chemie,” dodal Guthrie.

Po měsíci vyšetřování se britské a americké úřady začaly ptát, zda o útoku na dvojitého agenta věděl sám ruský prezident Vladimir Putin. Podle The New York Times neexistují žádné přímé důkazy o jeho zapojení do operace.

Stejně tak vyvstala otázka, proč si vrah vybral právě Novičok. Podle britského zdroje muselo být zabijákovi jasné, že vyšetřovatelé jed identifikují a že je přivede právě na stopu Ruska. Údajně by mohlo jít o výhrůžnou zprávu dalším osobám, které by chtěly informovat či zběhnout na stranu Západu.

Lavrovův tah brexitem

Rusko ale v minulém týdnu opět odmítlo jakoukoli odpovědnost za otravu svého bývalého agenta. Podle jeho představitelů se britská vláda snaží vyvolat zcela absurdní situaci.

„Existují i jiná vysvětlení než ta, které upřednostňují naši západní kolegové. Ti tvrdí, že zodpovědní mohou být pouze Rusové,” uvedl v pondělí ke kauze Skripal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Dají se najít i jiné motivy: Experti říkají, že by to bylo výhodné pro britské bezpečnostní služby, které jsou známy pro své povolení zabíjet. Hodilo by se to i britské vládě, jež se sama nachází ve složité situaci a nedaří se jí naplnit sliby, které dala svým voličům při rozhodování o brexitu,” řekl Lavrov.

Reklama

Doporučované