Hlavní obsah

Otřesná svědectví, jak Tálibán začíná vládnout Afghánistánu

Svět bez obalu.Video: RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Afghánistán se vrací pod vládu Tálibánu. Podívejte se v úvodní reportáži, jak teď vypadá život ve městech, která už v předešlých dnech obsadil.

Článek

Afghánistán se vrací pod vládu Tálibánu. Podívejte se v úvodní reportáži, jak teď vypadá život ve městech, která už v předešlých dnech obsadil. Ve Farahu se den poté, co ho dobyl, projížděli tálibánští bojovníci v ukořistěných amerických Humvees a po ulici vláčeli těla zabitých vládních vojáků. 12. srpna obsadily tálibánské jednotky město Gházní a ten samý den hovořili redaktoři Rádia Svobodná Evropa s jedním z místních obyvatel. „Snažíme se zabránit škodám na veřejném majetku a i na majetku našich lidí. Včera v noci tu vybuchla nádrž s benzínem a poškodila část města“, popisuje po telefonu situaci obyvatel města.

6. srpna obsadil Tálibán město Zaranžon. Mnoho lidí před tím své domovy opustilo, ale jeden prodavač tu zůstal, a to prý i z ekonomických důvodů. „Jsem tady, protože je celé město uzavřené a příjezdové komunikace neprůjezdné a také tu teď enormně stoupají ceny zboží“, říká v reportáži muž. Třetí největší město v zemi – Herát padlo do rukou Tálibánu 12. srpna. Tiskový mluvčí Tálibánu to komentoval ve zveřejněném videu: „Vážení diváci, toto jsou vítězní mudžahedíni, vítězní mudžahedíni z Herátu, kteří zde obsadili policejní velitelství. Vidíte tady ta vozidla, to jsou desítky Fordů Rangers, které se ani nedají spočítat.“ Na zveřejněné fotografii je podle všeho zachycen mezi tálibánskými bojovníky i bývalý guvernér provincie Ismail Khan, který se k Tálibánu připojil.

Podívejte se na snímky z Kábulu, který Tálibán obsadil

13. srpna pak dobyl Tálibán druhé největší město Kandahár. Několik obyvatel města novinářům uvedlo, že po skončení bojů vidělo na ulicích města mnoho těžce zraněných a zabitých afghánských vojáků se svázanýma rukama za zády. A o svých zkušenostech s novými vládci promluvila i Afghánka, která před tálibánskými bojovníky uprchla do Kábulu, který ale je v tuto chvíli už také pod kontrolou Tálibánu. „Tálibánští ozbrojenci mě násilím vystěhovali z mého domu, zabili mé syny a pak jejich manželky donutili se provdat  za některé z nich. Z každého domu v našem městě odvedli násilím tři nebo čtyři dívky a provdali je. Museli jsme utéct“, říká Zar Begumová a další z uprchlíků tvrdí, že ho tálibánští bojovníci okradli. „Bylo to od nich kruté. Přišli do mého domu a sebrali mi všechno. Jsem jen pouliční prodavač. Mám jen svůj vozík. To mě zničí“, stěžuje si Afghánec.

Objevují se také informace o mučení zajatých afghánských vojáků, což Tálibán opakovaně popírá. Ale na videu jsou například zachyceni bojovníci Tálibánu, jak v červenci zabili několik uvězněných vojáků. A existují i další důkazy o mučení, popravách a špatném zacházení s vězni ze strany nových vládců Afghánistánu. „Tálibán mě mučil. Nedávali mi ani jídlo. Mlátili nás. Můžete vidět, v jakém jsem stavu. Kde mám začít? Viděli jste fotografie? Při mučení mě mlátili pažbami svých zbraní tak silně, že mám na zádech stále mnoho černých modřin“, říká Hasibulláh Fáizí z Afghánské národní armády. Lékařské záznamy potvrzují zranění, která Hasibulláh Fáizí utrpěl během šesti měsíců, kdy byl vězněn Tálibánem. „Byl jsem poté, co mě pustili, ve velmi špatném stavu. Tálibán mě mučil. Uřízli mi i varlata. Mám o tom důkaz. Na fotografiích je vidět, jak mě mučili“, tvrdí Fáizí, který poté, co se díky výměně dostal na svobodu, musel devět měsíců léčit v nemocnici.

Mluvčí Tálibánu zaslal médiím zvukovou zprávu, v níž tato tvrzení popírá. „Vzpomínám si na havárii vrtulníku ve Fárjábu. Mnoho lidí tam bylo zabito nebo zraněno. Ti, kteří byli zraněni, zůstali s námi. Snažili jsme se je podle svých možností ošetřit. Důvodem, proč jsme ho pak nechali odejít –⁠ poté, co jsme dostali nějaké záruky –⁠ bylo zajistit, aby byl ošetřen. Kdybychom ho chtěli zabít, mohli jsme to udělat“, uvádí Zabihullah Mujahed. Aby byl Faizí Tálibánem propuštěn, musel se výměnou za něj do zajetí Tálibánu dobrovolně vydat jeho bratr, který je na obrázku ve videu už jako vězeň Tálibánu v řetězech.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované